Dotekomanie.cz

Jak šel čas – Samsung

V novém seriálu jsem se rozhodl věnovat se vzniku různých společností a jejich historii. Popíšeme si podrobně všechny skutečnosti týkající se jejich vytvoření a zmíníme také to, co stojí za jejich úspěchem, popřípadě neúspěchem u některých společností. Dnes v prvním díle bych se rád věnoval historii Samsungu. Ten je v současnosti jeden z největších výrobců elektroniky, ale daří se mu i ve spoustě dalších oborů. Věděli jste, že jeho další divize staví mrakodrapy a v Jižní Koreji má třeba i svoji pojišťovnu?

Na začátku byla rýže…

Samsung založil Byung-Chul Lee v roce 1938 v korejském městě Tegu.  Zpočátku se společnost zabývala obchodem s nudlemi, rýží a mořskými plody. Malý podnik zhruba se čtyřiceti zaměstnanci se později rozšiřoval a podnik vzkvétal. Menší problém způsobila komunistická invaze v roce 1950, kdy byl Byung-Chul Lee donucen odejít a začít znovu ve městě Suwon. V roce 1953 firma vytvořila první rafinérii na cukr a pod vedením Leea společnost dále prosperovala. Expandovala do mnoha dalších oborů, jako například textilní průmysl, pojišťovnictví, zabezpečení. Roku 1963 byl v Soulu otevřen první obchodní dům Shinsegae.

 
Byung-Chul Lee a sídlo Samsungu v 30. letech

Orientace na elektroniku

Roku 1969 byla založena divize zabývající se elektronikou – Samsung Electronics. Jejím prvním produktem byla černobílá televize. V 60.-70. letech se společnosti nadále velmi dařilo i díky velké podpoře domácího průmyslu ze strany prezidenta, který jej ochránil před konkurencí.

V roce 1974 přibyly další dvě divize – Samsung Petrochemical a Samsung Heavy Industries orientující se na petrochemii a těžký průmysl. Později byla založena také divize na stavbu lodí a chemický průmysl. Ale zpět k divizi elektroniky, ta o dva roky později vyrobila již miliontou černobílou televizi. Poté začala také produkce barevných televizorů. V roce 1978 vyrobil Samsung již 4 miliony černobílých televizí, čímž se stal tehdy největším producentem na světě.

 
Jedna z prvních továren na televize a samotné produkty

Vstup na trh telefonů

V roce 1980 vstoupil Samsung na trh telekomunikačních zařízení zakoupením společnosti Hanguk Jeonja Tongsin.  Z  počátku stál za budováním telefonních ústředen, později se však rozšířili do výroby telefonních a faxových systémů. Roku 1983 začala také produkce prvních osobních počítačů, těm se nadmíru dařilo a do pěti let jich bylo prodáno už 200 tisíc kusů. V 80. letech pak společnost prodávala širokou škálu zařízení a elektronických výrobků po celém světě. S expanzí mu jistě také pomohla výstavba dalších továren v zahraničí – například v Portugalsku, Anglii či New Yorku.

V roce 1987 zesnul zakladatel a dosavadní ředitel Byung-Chull Lee, který stál v čele společnosti téměř padesát let. Toho nahradil jeho syn Kun-Hee Lee. V tomto období se společnost Samsung rozhodla restrukturalizovat své staré oblasti podnikání a vstoupit do nových oborů.

 
Výrobní závod v Portugalsku a první počítač od Samsungu SPC-1000

Na začátku devadesátých let začal vývoj prvního mobilního telefonu a Samsung se ve velkém opřel do paměťových čipů. S tím souvisí i prvenství ve výrobě 250 MB harddisků a 64 MB DRAM pamětí. Roku 1992 se stal dokonce největší výrobce paměťových čipů na světě a druhým největším výrobcem procesorů hned po Intelu. V roce 1993 prošla společnost rekonstrukcí a byla rozdělena na tři jasné divize – elektronika, strojírenství a chemie. Bylo také rozprodáno pár dceřiných společností. Významným krokem byl pak zajisté vstup mezi výrobu LCD zobrazovačů v roce 1995. O deset let později byl totiž Samsung největší výrobce displejů na světě.

V roce 1993 byl představen první ultralehký mobilní telefon. Samsung SH700 vážil pouhých 100 gramů, s čímž trochu předběhl svou dobu. Tento model přitáhl velkou pozornost na tehdy vznikajícím mobilním trhu. Prodej SH-700 se později ustálil na 16 000 kusů měsíčně. Později společnost představila nástupce SH-770 a v roce 1996 vyrobila první CDMA telefon Samsung SCH-100.

 
První opravdu mobilní telefon – Samsung SH-700 a další následovníci

Přelom století

První telefon na sítích GSM přišel v roce 1998. Byl jím model SGH-200, který byl cílen především pro Evropu. Ani tento, ani další první telefony se zde však příliš dobře neprodávaly. Lidé tehdy preferovali spíše telefony značek tehdejší velké trojky Nokia, Motorola a Ericsson. Samsung se tedy snažil více zaměřit na evropský trh a výsledek tohoto snažení byl model Samsung SGH-600. Poté už tak jaksi čas šel a další a další modely přicházely. Prvním telefonem, kterého Samsung prodal více než 10 milionů, se v roce 2002 stalo véčko SGH-T100.

 
Samsung SGH-600 a véčko  SGH-T100

Další populární modely byly vysouvací konstrukce v letech 2006 – například SGH-E250 či později SGH-J700. Jakmile však na trh v roce 2007 přišel na trh dotykový iPhone, začla éra „iPhone killer“. Těch přišlo nejen od Samsungu spousty, například stojí za zmínku Samsung Omnia i900 s Windows Mobile. Roku 2009 se také stal velkým hitem model Samsung GT-S5230 Star, toho se prodalo během prvních šesti měsíců na 10 milionů kusů. Později se společnost orientovala na Android se svojí řadou smartphonů Galaxy a v roce 2010 narazila s prvním modelem Galaxy S na zlatý důl, který později doplnila řada phabletů Galaxy Note.

Co se dalších oborů týče, na začátku nového století začala produkce prvních HD televizorů a v následujících letech získala firma spoustu prvenství právě v oblasti velikostí televizí. V roce 2010 Samsung definoval pět strategicky významných oblast pro svůj budoucí rozvoj – solární buňky, nabíjecí baterie, LED, biofarmacie a zdravotnická zařízení.

Současnost

Dnes známe Samsung především díky elektronice, avšak tato jihokorejská společnost  je třetí nejlepší světový konglomerát podle tržeb. Jeho další divize, jak jsem již v předešlých odstavcích naznačil, pronikají do mnoha dalších oborů. Samsung tak vyrábí a zajišťuje téměř vše, na co si vzpomenete. Mobilní telefony, počítačové komponenty, televizory, pračky, ledničky, mikrovlnky, oblečení, chemikálie, trajekty, tankery, lodě, obzvlášť v jihovýchodní Asii nabízí své finanční služby, pojišťovny, reklamní služby, lékařské služby a svůj zástup najde i v automobilovém a stavebním průmyslu. Také stojí za stavbou nejvyšších budov světa, včetně té úplně nejvyšší Burj Khalifa.

 
Sídelní komplex společnosti v Soulu, známý též jako „Město Samsungu“ a mrakodrap Burj Khalifa

Celkové příjmy jihokorejské firmy za poslední fiskální rok činí 268,8 miliard dolarů, z čehož čistý zisk má hodnotu 30,1 miliard dolarů. Celkový vlastní kapitál činí 256,3 miliardy dolarů. Počet zaměstnanců je 427 tisíc.

V oblasti mobilních telefonů proslul v posledních letech především svou úspěšnou řadou dotykových telefonů Samsung Galaxy S a také Galaxy Note. I díky tomu je dnes největším výrobcem mobilních telefonů na světě a zaobírá největší podíl na tomto trhu.

 
Samsung Galaxy S4 a Samsung Galaxy Note 3

Odkud se vzal název?

Název Samsung lze přeložit podle zakladatele jako „tři hvězdy“. Slovo „tři“ pak má představovat něco „velkého, početného a mocného“ a druhým slovem „hvězdy“ se rozumí věčnost. Tomuto vysvětlení také odpovídalo první logo společnosti. Roku 1993 bylo změněno logo do dnešní podoby.

 První logo Samsungu

Zdroje: samsung.com, en.wikipedia.org, global.samsungtomorrow.com

Exit mobile version