Dotekomanie.cz

ARM nahradí Cortex-A9 procesorem Cortex-A17

ARM představil novinku v podobě procesoru Cortex A17, který je určen pro smartphony, tablety, chytré televize, mediální centra v autech a další zařízení. Jedná se o náhradu za v současnosti stále dosti rozšířenou variantu Cortex A9.

Základní architektura je založena na 32bitovém ARMv7-A designu. Ačkoliv by se mohlo zdát podle čísla, že se jedná o následovníka Cortex A15, který je určen pro top modely, spíše se jedná o vylepšenou variantu Cortex A12. Zejména se liší v lepším poměru spotřeba/výkon, čehož bylo dosaženo vylepšením paměťového subsystému.

Ve výsledku Cortex A17 nabízí až o 60 % vyšší výkon, než současná verze Cortex A9 v revizi r4. Bohužel tato vylepšení se odrazila na velikosti, což znamená, že je větší o 20 % než Cortex A9. Pokud se podíváme na spotřebu, došlo ke 20% snížení.

Pro výrobu bude použit 28nm proces a předpokládá se, že v budoucnu bude využit 20nm. Došlo také na podporu architektury big.LITTLE. V tomto případě bude Cortex A17 zastávat výkonnostní složku a pro nízkou spotřebu budou využity Cortex A7.

V reálném nasazení bude tento nový typ procesoru doplněn o grafiku Mali-T720. Není vyloučeno, že by se nemohly objevit varianty s grafickými čipy Broadcomm a PowerVR. Na trhu se objeví první zařízení až v roce 2015.

Zdroje: gsmarena.com, anandtech.com

Exit mobile version