Dotekomanie.cz

Samsung se stěhuje do Vietnamu, výroba v Číně je drahá

Zatímco co převážná většina firem směruje výrobu vlastních výrobků do Číny, tak pro společnost Samsung začíná být produkce příliš drahá, jelikož pracovní síla má čím dál větší náklady. Přitom mzdy běžných pracovníků ve výrobním odvětví se pohybují v rozmezí někde od 400 až do 800 dolarů (tj. 8 014 Kč – 16 029 Kč) za měsíc bez přesčasů. Jihokorejský výrobce se tedy rozhodl postavit nový výrobní závod ve Vietnamu, kde pracovní síla údajně vyžaduje nižší náklady.

Informace pocházejí ze zahraniční agentury Bloomberg, podle které chce Samsung udržet marže u chytrých telefonů na stejné úrovni, a proto musí snížit náklady zrovna u výrobní režie. Rychlý hospodářský růst v Čině dlouhodobě zvedá mzdy nejnižších pracovníků ve výrobě, což znamená stěhování za levnější výrobou do Vietnamu. Stavba nového závodu začne v únoru příštího roku a Samsung vyjde na 2 miliardy dolarů.

V současné době čínské závody produkují 40% zisk mobilních divizi, přičemž nový závod ve Vietnamu bude schopen vyrábět 120 milionů zařízení při plné výrobě a bude se tak podílet na předpokládaném počtu 800 milionů mobilních zařízení v roce 2015.

Zdroj: bloomberg.com

Exit mobile version