Dotekomanie.cz

Nový zákon EU stanoví jednotnou nabíječku

Evropský parlament není pravděpodobně spokojen s požadavkem, který před několika lety nařídil výrobcům – používat stejný nabíjecí konektor typu microUSB. Připravovaný zákon má přívést další novou změnu pro všechny společnosti prodávající mobilní zařízení v Evropské unii. Brzký podpis dokumentu totiž nařídí dodávat standardizovanou nabíječku pro všechna zařízení bez rozdílu.

I když není zcela jasné, co vlastně bude zvoleno za standard, tak bez jakýchkoliv pochybností lze očekávat právě již několik let používanou microUSB nabíječku. K dnešnímu dni existuje prozatimní dohoda o společné nabíječce, která bude podepsána už v březnu příštího roku. Po podpisu členské státy Evropské unie dostanou dva roky na přizpůsobení místních zákonů a samotní výrobci ještě o rok navíc.

Tento krok, jehož cílem je omezit zbytečné plýtvání a náklady pro spotřebitele, může mít největší vliv na kalifornskou společnost Apple. Ta minulý rok vymněnila 30-pinový konektor za nabíjecí kabel s názvem Lighting. Nicméně v okamžiku, kdy vejde v platnost nový zákon, může také Apple zákazníkům v Evropě přidávat navíc k objednávce přizpůsobený adaptér, než aby prováděl změny uvnitř zařízení.

Nakonec pro ostatní výrobce bude přechod do značné míry jednodušší, jelikož v součastnosti jejich převážná většina bere microUSB řešení za standard.

Zdroj: gigaom.com

Exit mobile version