Dotekomanie.cz

Na Apple se dle studie nejvíce zaměřují patentoví „trollové“

Z nového průzkumu společnosti Winston & Strawn vyplynulo, že se v posledních letech patentoví trollové nejvíce zaměřují na Apple. A co dělají takoví patentoví trollové? Nakoupí patenty a pak se snaží dostat z firmy peníze kvůli jejich porušení. Žalující firma ale nikdy žádný produkt nevyrobí. Jen je využije pro patentové spory.

V posledních pěti letech se nejvíce sporů uskutečnilo právě s Applem, dalším cílem byly společnosti Hewlett Packard a Samsung. V roce 2012 bylo více než 4200 společností žalováno těmito patentovými trolly. Většinou se však zaměřují na menší společnosti s příjmy pod 100 milionů dolarů, na které podávají žaloby za porušení 1-2 patentů. U velkých společností to bylo v průměru 7,3 žalob v roce 2012. Zároveň u větších firem logicky požadují vyšší odškodné, které dohromady se všemi náklady tvořily přes 14 miliard dolarů.

Celkové roční náklady proti těmto trollům stojí menší firmy kolem 1 milionu dolarů a sahají u velkých ryb až po částku 57 milionů dolarů. Tyto patentové spory ve výsledku nejvíce poškodí právě malým společnostem, které nemají tak velký kapitál a akorát se tímto zpomalí vývoj. Patentoví trollové mají také docela velkou šanci na úspěch – 24,1 %, a tím se z tohoto stává pro ně docela úspěšný byznys.

 

Zdroj: techhive.com

Exit mobile version