Dotekomanie.cz

Microsoft kupuje část Nokie – utratí 7.2 miliardy dolarů

Dlouho si mnozí lidé dělali srandu z toho, že Stephen Elop připravuje Nokii svými kroky k tomu, aby byl jeden z nejstarších výrobců pohlcen Microsoftem. Dnes se to ale stává skutečností a my se tak díváme na jednu z největších změn, která se zajisté zapíše tlustým písmem do mobilní historie. Microsoft kupuje od Nokie divizi Devices & Services, kde jsou zahrnuty mobilní zařízení a služby.

Tento základní nákup vyjde americkou společnost na 5 miliard dolarů, přičemž utratí dalších 2.2 miliardy na licencování patentů. Celý obchod by měl být dovršen v první kvartálu příštího roku. S těmito kroky přicházejí také změny ve vedení. Již víme, že Steve Ballmer odchází z vedení Microsoftu, ale to samé čeká i Stephena Elop, který tak uvolňuje pozici CEO Nokie a přechází do Microsoftu na pozici Executive VP of Devices & Services. Ballmer bude členem týmu, který bude zodpovědný za hardware Surface a Xbox.

Samozřejmě si říkáte, co nyní bude s Nokií. Ta se nově zaměří jen na 3 odvětví. Prvním je NSN – síťová infrastruktura, dále pokročilé technologie a mapy Here. Právě u mapových podkladů získal Microsoft čtyřletou smlouvu na používání. Součástí dohody je ale také přesun 32 000 zaměstnanců z Nokie do Microsoftu.

Zdroje: engadget.com, thenextweb.com

Exit mobile version