Dotekomanie.cz

Samsung začne používat vlastní jádra ARM v procesorech Exynos

Samsung začal pracovat na vylepšení standardizovaných jader Cortex-A7 a Cortex A-15 navrženými společností ARM. Chce tak docílit podobných výsledků jako Qualcomm a Apple, kteří již své procesory značně obohatili a vylepšili oproti originálnímu návrhu ARM.

Do dnešního dne Samsung využíval jádra Cortex již v mnoha jeho starších procesorech Exynos. První počin byl v roce 2010 – Exynos 3, kde byla použita jádra Cortex-A8. Následoval o rok později Exynos 4 s jádry Cortex-A9, který se dočkal velkého nasazení u většiny zařízení u Samsungu včetně jeho tehdejší vlajkové lodi Galaxy S3. Naposledy tu byl Exynos 5 s jádry Cortex-A15, posléze vylepšený s arcjitekturou big.LITTLE – kombinace 4 jader Cortex-A15 a čtyřmi úspornými Cortex-A7 pod jménem Exynos 5 Octa. Tento čip se však nedočkal takového masového nasazení. V současné vlajkové lodi byl navíc na většině trzích nahrazen Snapdragonem 600 s jádry Krait 400. To jsou Qualcommem modifikované jádra Cortex-A15. To samé udělal i Apple u svých procesorů A6 a A6X, kde si jádra také upravuje na míru podle sebe – „Swift“.

Nyní se inženýři Samsungu rozhodli na podobném kroku a začali pracovat na úpravě jádra Cortex-A15, avšak výrazně vylepšené a lépe odladěné oproti současné verzi Exynes 5 Octa. Ten údajně doprovázeli i nějaké další problémy, díky nimž bude podle spekulací nadcházející Samsung Galaxy Note III osazen Snapdragonem 800. Uvidíme, jak se s tím Samsung vypořádá. První výsledky můžeme očekávat až druhé polovině roku 2014.

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version