Dotekomanie.cz

Rok 2014 – v mobilech budou 3GHz procesory

Již dnes si mohou někteří zájemci výkonných smartphonů zakoupit modely, které jsou vybaveny Snapdragonem 800, který disponuje čtyřjádrovým procesorem s taktovací frekvencí 2.3 GHz. Do konce roku se na trhu objeví pravé 8jádrové modely s nižším výkonem, ale již nyní je na trhu třeba Galaxy S4 s 4+4 jádry. Skoro bychom si mysleli, že výkon už netřeba navyšovat, ale jak se zdá, není to zcela pravda.

Již příští rok by nás výrobci měli lákat na 3GHz modely, které nabídnou modernější technologie. V tuto chvíli se běžně využívá 28nm technologie výroby, ale již za rok bude dostupná 20nm, což umožní nárůst výkonu. Konkrétně nové modely procesorů pro mobily budou nabízet zmiňované 3 GHz, ale pokud byste se báli vyšší spotřeby, máme dobrou zprávu. Mělo by dojít ke snížení až o 25 %, což rozhodně potěší. Samotná hustota transistorů vzroste 1.9krát, což by mohlo mít dopad ta zahřívání.

Zřejmě se novinky objeví až na vánočních trzích 2014 a budou dostupné jen u top modelů. I tak se můžeme těšit na vyšší výkon a možná i nižší spotřebu. Jedná se o zajímavý pokrok, jen je škoda, že podobných výsledků není dosaženo i u jiných technologií. Například by se hodily lepší technologie baterií, ale na to si zřejmě budeme muset počkat.

Zdroj: gsmarena.com

Exit mobile version