Dotekomanie.cz

Zřejmě objeven nejsofistikovanější trojan pro Android

Škodlivý software se objevuje takřka v každém operačním systému, přičemž se nevyhne ani mobilním telefonům nebo tabletům. Za poslední dobu se poměrně hojně řeší tato problematika u Androidu, ale je nutné podotknout, že ani jiné systémy nejsou zcela v bezpečí. Největší riziko hrozí, když instalujete aplikace mimo oficiální obchody. Nyní zde máme dle společnosti Kaspersky jeden z nejsofistikovanějším trojanů, co byl kdy objeven.

Samozřejmě se nebude snažit o to, aby vám nefungoval mobilní telefon. Jeho cílem je krádež dat a hlavně výdělek. Jmenuje se Backdoor.AndroidOS.Obad.a a bezpečnostní firma uvedla, že je poměrně těžce identifikovatelný a navíc v některých případech je ztíženo jeho odstranění. Nezaměřuje se jen na jednu problematiku nebo typ útoku/krádeže. Sám o sobě rozesílá placené SMS zprávy, stahuje a instaluje další malware, dokáže se šířit skrze Bluetooth a zvládá provádět příkazy do příkazové konzole.

Bylo objeveno, že po prvním spuštění odesílá data na server androfox.com a konkrétně se jedná o MAC adresu Bluetooth, jméno operátora, telefonní číslo, IMEI, zůstatek na účtu uživatele (daného telefonního čísla), jestli má trojan administrátorské oprávnění a místní čas. Pokud by Backdoor.AndroidOS.Obad.a získal administrátorské oprávnění, tak je takřka nemožné se jej zbavit.

V tuto chvíli společnost Kaspersky odeslala všechna potřebná data do Googlu a snaží se stopovat samotný trojan. Prozatím se nejedná o rozšířený software – 0.15 % všech infekcí, které byly zaznamenány.

Zdroj: phandroid.com

Exit mobile version