Dotekomanie.cz

Microsoft prodal 900 000 tabletů Surface, je pátý na trhu

Získat čísla o tom, kolik tabletů Surface Microsoft vlastně prodal, není vůbec jednoduché. Teď se ale první zajímavé informace objevily, a to včetně postavení Microsoftu na trhu s tablety.

Analytická společnost IDC přišla s daty, která popisují podíly jednotlivých výrobců tabletů za první čtvrtletí letošního roku. Pokud tedy sečteme prodeje tabletu Surface RT a Surface Pro (který se začal prodávat později),  získáme součet 900 000 prodaných kusů.

Otázka je, jestli je to velké, nebo malé číslo, ale v porovnání s prvními odhady Microsoftu to nejsou dobré výsledky. Je třeba zdůraznit, že Microsoft udělal jednu zásadní chybu, které se konkurence vyvarovala. Nedokázal (nebo nechtěl) totiž uvézt Surface na většinu světových trhů a místo toho si tablet Microsoftu můžete pořídit  mimo USA jen v několika vybraných zemích. Proč tomu tak je, Microsoft nikdy neřekl, a jestli se Surface někdy dočkáme u nás, to je ve hvězdách. Microsoft sice přišel se seznamem dalších zemí, kam se má tablet během května dostat, ale naše země mezi nimi bohužel stále není.

Nyní ale k tomu, co vlastně toto číslo Microsoftu vyneslo. Podle IDC se díky těmto číslům zařadil na páté místo v žebříčku největších výrobců tabletů s podílem 1,8 %. Za půl roku, kdy je Surface v prodeji, se prodalo skoro dva miliony kusů.

Pokud se chce Microsoft zařadit mezi největší výrobce tabletů, má zcela jistě co dohánět, ale bez globálního nasazení to určitě nepůjde. Zajímavé také bude, s jakou další strategií Redmond přijde. Proslýchá se totiž, že koncem roku bychom se měli dočkat minimálně jednoho nového modelu, který by měl disponovat displejem o velikosti 7 palců a v základu nainstalovaným Windows Blue.

Na závěr jen dodám, že Microsoft má v tuto chvíli s operačním systémem Windows 8 na poli tabletů podíl 3,7 %. Android zabírá více jak polovinu trhu a iOS necelých 40 %.

Zdroje: theverge.com, pocket-lint.com

Exit mobile version