Dotekomanie.cz

Samsung – ovládání telefonu nebo tabletu pomocí myšlenek

Společnost Samsung ve spolupráci s univerzitou z Texasu momentálně pracuje na systému, který uživatelům po nasazení čepice s EEG elektrodami a použití speciální aplikace dovolí ovládat a zkontrolovat stav svého chytrého zařízení, a to vše prostřednictvím mozku. V budoucnu může jít o ojedinělý nástroj a zároveň šanci pro handicapované osoby, jimž zdravotní stav neumožňuje plně využívat prsty k ovládání dotykové obrazovky. Na trhu lze již narazit na první produkty od NeuroSky nebo Emotiv Systems. Ti začali využívat EEG signály v případě hraní her.

Samsung společně s asistentem profesora elektrotechniky z univerzity v Texasu, Roozbeh Jafariem vyvíjejí systém, umožňující uživatelům vybírat kontakty, vybírat a otevírat skladby ze seznamu na tabletu Galaxy Note 10.1. Výzkumníci zjistili, že sledováním známé mozkové činnosti a zároveň opakovaným ukazováním vizuálních vzorů lidé můžou vybrat z menu ikonku blikající při určité frekvenci a otevřít jakoukoliv aplikaci.

Výzkum je ještě daleko od svého konce, jelikož samotné nastavení prozatím trvá 45 minut a elektrody stále vyžadují aplikovat gel. Míra úspěšnost se aktuálně pohybuje mezi 80 až 95 % při výběru každých 5 sekund. Potěšující může být fakt, že technologie opravdu funguje a nakonec ti, kteří by nikdy nemohli používat chytré dotykové zařízení, si budou moci v budoucnu pořídit a používat bez problému vlastní chytrý telefon nebo tablet.

Zdroj: phonearena.com

Exit mobile version