Dotekomanie.cz

WhatsApp bude placený pro nové uživatele

WhatsApp je multiplatformní služba na zasílání zpráv, která je rozšířena po celém světě. Nedávno bylo potvrzeno, že ji využívá více než 100 miliónů uživatelů. V současnosti je kompletně zdarma a záleží pouze na vašem mobilním připojení k internetu. I tak se jedná asi o jednoho z největších konkurentů pro staré SMS zprávy. Denně je zde posláno přes 17 miliard textových vzkazů, kde 7 miliard je příchozích a 10 miliard je odchozích zpráv.

Podle dostupných informací se chystá zpoplatnění WhatsApp, ale nemusíte se bát, že zničeho nic budete muset platit. Novinka se bude týkat jen nových uživatelů, takže stávající se nemusejí obávat. Zatím nebylo stanoveno přesné datum, kdy dojde k zpoplatnění služby, ale  zjevně se tak stane přednostně na platformě iOS koncem tohoto roku. Ačkoliv zde nebylo nic řečeno o dalších systémech, dá se počítat s tím, že i uživatelé androidí aplikace budou muset platit.

Jan Koum, CEO WhatsApp, trochu poodhalil celý plán zpoplatnění nizozemskému novináři, ale neuvedl přesný model. Jen bylo zmíněno, že se aplikace nebude příliš lišit od jiných zpoplatněných služeb a aplikací společnosti. V tomto případě připadají dvě varianty. První je placení jednoho dolaru za rok, ale v případě druhém je částka 0.99 dolaru již za měsíc. Nebylo vysvětleno, proč WhatsApp mění svůj model, ale je zjevné, že je zde možnost většího financování. Navíc padla zmínka i o verzi pro počítače, čímž by služba zasáhla ještě větší množství uživatelů.

Pokud se na tuto novinku podíváme z druhé strany, mohlo by se zdát, že se jedná pouze o marketingový tah, jak získat v poměrně krátkém čase spoustu nových uživatelů. Pokud si nyní pořídíte aplikaci WhatsApp,  nebudete muset v budoucnu platit. Navíc zde vznikají domněnky, že oznámení tohoto plánu souvisí s údajnou novou komunikační službou Googlu. S největší pravděpodobností zde není nějaká souvislost, ale je to minimálně trochu podezřelé.

[winphone]whatsapp/218a0ebb-1585-4c7e-a9ec-054cf4569a79[/winphone]

Zdroj: techcrunch.com

Exit mobile version