Dotekomanie.cz

Výrobní náklady na Galaxy S 4 – byl nucen Samsung zvýšit cenu?

Výrobní náklady mobilních telefonů se velmi těžko odhadují, ačkoliv můžeme znát jednotlivé ceny všech součástek použitých v zařízeních. Je nutné brát i v potaz náklady na vývoj hardwaru a softwaru, ale právě zde se těžko vytvářejí kalkulace. Samotní výrobci se těmito údaji nechlubí, a proto nezbývá nic jiného, než si minimálně nastínit přibližnou cenu takového top modelu.

Tentokrát zde máme údaje o Samsungu Galaxy S 4, který se začne co nevidět prodávat, a to rovnou ve dvou verzích. Některé trhy se dočkají modelu s Exynos 5 Octa, který má 8 jader. Například u nás bude k dispozici jen 4jádrová varianta s procesorem od Qualcommu. Cena těchto verzí se mírně liší, ale v samotném důsledku je poměrně stejná.

 

Z této tabulky můžete jasně vidět rozdíly i jednotlivých variant modelu SGS 4. Můžete si všimnout cenového rozdílu mezi jednotlivými SoC, kde Snapdragon 600 je výrazně levnější oproti Exynos 5 Octa. Na druhou stranu jsou dražší součástky pro konektivitu. Náklady na smontování se zvýšily o 0.5 dolaru. U SGS 3 činily pouze 8 dolarů.

V konečném důsledku zde máme rozdíl jednoho dolaru, takže oba obě varianty top modelu od Samsungu jsou relativně srovnatelné. Některá média si ale všimla, že zde došlo k zajímavému posunu. Samsung si většinou přidává k této cenovce částku 250 dolarů, čímž získáme přibližnou doporučenou cenu 579 dolarů. Ovšem reálně je daleko vyšší, a proto se vytvářejí dohady, proč tomu tak je. Dle nepotvrzených zpráv byl Samsung nucen samotnými operátory.

Zdroj: pocketnow.com

Exit mobile version