Dotekomanie.cz

Čína: Google má příliš velký vliv na mobilní průmysl

Pokud se podíváme na Čínu jako velice silného producenta smartphonů, asi nemusím poukazovat na to, že dominantním systémem na drtivé většině telefonů je Android od společnosti Google. V současné době představuje Čína největšího producenta smartphonů na světě, což dokazuje 26,5procentním podílem na trhu. Předstihla dokonce USA. Pokud se podíváme na tržní podíl smartphonů v Číně, ve třetím čtvrtletí loňského roku představoval Android 90procentní podíl, zatímco například Apple držel jen 4,2procentní podíl.

Nyní se čínské ministerstvo průmyslu nechává slyšet, že čínský trh je až příliš závislý na telefonech s Androidem a poukazuje na sílící tlak Googlu v zemi. Google v roce 2010 utržil v Číně citelnou ránu v podobě cenzury ze strany vlády, což mělo za následek pokles podílu vyhledávání z 30 na 15 procent. Tato cenzura měla samozřejmě politický podtext a důvodem bylo zabránit nevhodnému obsahu, který proudí z internetu.

Čínská vláda poukazuje na to, že  Google až příliš kontroluje a zároveň omezuje mobilní trh z hlediska možného růstu konkurence. Paradoxem je však to, že Android naopak pomohl růstu prodejů smartphonů v zemi. Čínská vláda zatím nedoporučila žádná konkrétní opatření, nicméně jsou již na obzoru jisté signály, které naznačují, že se něco chystá. Například výrobci Alibaba Group a Huawei připravují své vlastní operační systémy, který by měly konkurovat Androidu. Právě Alibaba Group měla být údajně díky tlaku Googlu donucena odstoupit od smlouvy s výrobcem Acer. Společnosti Acer i Google však toto nehodlaly komentovat.

Zdroj: reuters.com

Exit mobile version