Dotekomanie.cz

Wine – programy pro Windows poběží na Androidu

Pokud používáte nějakou linuxovou distribuci, tak zajisté znáte Wine. Pro ty ostatní, jedná se vlastně o řešení, jak spouštět programy, které jsou určené pro Windows, pod linuxovým systémem. Nyní zde máme poměrně zajímavou informaci o novém projektu, který se zaměřuje na Wine pro procesory s architekturou ARM.

Tím je zcela jasné, že by dalším krokem tohoto projektu měly být smartphony a tablety se systémem Android. Na konferenci FOSDEM (Free and Open source Software Developers’ European Meeting) 2013 v Bruselu sám tvůrce Wine Alexandre Julliard potvrdil, že jejich cílem je přinést schopnost spouštět programy z Widnows na Androidu. Dokonce došlo na prezentaci prvního dema, ale celý projekt je v tak rané fázi, že nebylo skoro co ukazovat.

Demo se skládalo z emulovaného Androidu, na kterém byla pre-alpha verze Wine pro ARM. Někteří novináři jen poukázali na to, že celá ukázka byla natolik pomalá, že by se to zatím nedalo použít ani na Miny. Z dostupných informacích vyplývá, že je ještě příliš brzy tvrdit, kdy se projekt dostane do beta verze a kdy se objeví v praxi. To může trvat i několik let, ale i tak mnozí fandí celému projektu.

Pokud byste měli tablet se systémem Android, byli byste schopni spouštět aplikace pro Windows. Díky tomu byste takřka nepotřebovali běžný notebook nebo PC. Ostatně si Android dnes poradí s myší a klávesnice mu také nečiní problémy. Otázka je, jak dlouho se bude pracovat na Wine pro ARM. Prozatím je cíl v nedohlednu.

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version