Dotekomanie.cz

Android 4.2.2 – Konec Adblock Plus, prozatím

V listopadu minulého roku byla představena aplikace Adblock Plus pro Android. Naše redakce se k této aplikaci nijak nevyjadřovala, jelikož ji nepovažujeme za etickou, ale to je ostatně věc názoru. Jejím cílem je blokování jakékoliv reklamy na smartphonu, díky čemuž jste nebyli nuceni sledovat reklamní bannery. V tomto ohledu si mnozí uživatelé libují, ale na druhou stranu sami vývojáři nejsou rádi, jelikož takto přicházejí o zisky.

V tomto týdnu začala aktualizace zařízení na Android 4.2.2, která má necelých 50 MB. Doposud jsme se mohli jen dohadovat, co vlastně bylo změněno a zlepšeno. Zatím není k dispozici kompletní seznam změn, ale nyní víme o další novince. Android 4.2.2 přináší zabezpečení, které znemožňuje jednoduše používat aplikaci Adblock Plus.

V základu aplikace využívala povolení změny nastavení proxy, což je podmnožinou práv „Síťová komunikace“. Jedná se o jediné oprávnění, které je vyžadováno. Google se k této změně staví tak, že se jedná o vysoké bezpečnostní riziko, které umožňovalo phishing nebo ohrožení soukromí.

Aplikace tudíž nyní nemůže na nové verzi Androidu samovolně měnit nastavení proxy. Ovšem to neznamená, že by Adblock Plus nefungoval zcela. Jen nyní bude potřeba, aby každý uživatel musel sám nastavovat vlastnosti připojení.

Tvůrci této aplikace vydali prohlášení, v kterém se zmiňují o tom, že budou hledat řešení, jak toto vše obejít. Pro tuto chvíli neexistuje elegantní řešení, a zapojení uživatele je tudíž nutné. Z tohoto pohledu zřejmě mnozí raději ustoupí z nastavováním pro každé mobilní připojení. Na druhou stranu se také zmiňují o tom, že Android 4.2.2 je zatím na malém počtu zařízení a rozhodně se nepočítá s masivním šířením díky mobilním výrobcům.

Zdroj: androidpolice.com

Exit mobile version