Dotekomanie.cz

Qualcomm předběhl Intel

Na poli návrhů a výroby čipů ještě donedávna kralovala společnost Intel, ale to se mění. S příchodem úsporné architektury ARM a větším důrazem na integrované čipy se na pomyslnou první příčku dostává firma Qualcomm. Budeme-li mluvit o tržním kapitálu, tak ve prospěch Qualcommu ztrácí Intel 5 miliard dolarů. Tržní kapitál, který je definován jako počet akcií vynásobený cenou akcií, se u společnosti Qualcomm nyní pohybuje na rozmezí 105 miliard dolarů.

Existuje několik důvodů, které vedly k tomuto zvratu. Někteří mluví o Post-PC éře, která měla vyústit v roce 2010. Počítače se prodávají stále, ale statisticky už to není to, co bývalo. Naopak obrovský rozvoj zažívají mobilní zařízení, jako jsou chytré telefony, tablety, a trh s notebooky. Tímto se zmenšuje oblast, na kterou se zaměřuje Intel, a na druhou stranu Qualcomm je teď v období fenomenálního růstu.

Velkou výhodu získal Qualcomm v roce 2008, kdy mezi prvními začal nabízet hotovou platformu Snapdragon, která v sobě ukrývá kompletní balíček modulů a čipů, známý také jako SoC, neboli System on Chip. To byla a je velká výhoda pro výrobce mobilních telefonů, kteří dostanou funkční celek pod nos a zkrátí se tím doba pro uvedení na trh.

Zdroj: androidauthority.com

Exit mobile version