Dotekomanie.cz

Nexus 4: Kdo neviděl, neuvěří

DevFest pro mě byl velmi výjimečný. Kromě toho, že jsem si poprvé vyzkoušel rozhovor (sice krátký, ale rovnou v angličtině) a prezentoval jsem aplikaci Dotekománie na GUGCampu, měl jsem na after párty možnost pohrát si pořádně s telefonem Nexus 4. A mám k tomu jediné slovo (možná už jste ho někde slyšeli): Awesome!

Na párty po DevFestu jsem velmi živě diskutoval s Nickem Butcherem a Richem Hyndmanem. Mimo jiné jsme srovnali Galaxy Nexus a Nexus 4. Doufám, že pánům nezavařím, když své pocity podrobně popíšu.

První, co vás naprosto ohromí, je displej. Černá je jasně lepší na Galaxy Nexu, ale ve všem ostatním s převahou vede Nexus 4. Bílá je skutečně bílá, žádný šum z Pentile matice, skvělé barvy. Displej v Nexu 4 je o několik desítek pixelů širší a je to na něm poměrně dobře vidět. Když na něj kouknete, působí obrovsky. Telefon je přitom ale v podstatě stejně velký jako Galaxy Nexus.

Pokud jste na fotkách měli pocit, že zadní část Nexu 4 je ošklivá a podivná, asi vás zklamu. Spletli jste se. Je krásná. Žádná diskokoule se nekoná. Na zadní straně jsou jen velmi decentní lesklé tečky, které působí jako malinké diamanty. Celková konstrukce působí velmi bytelně a odolně. Samozřejmě je otázka, jak moc odolné je Gorilla Glass, kterým je telefon pokryt (tentokrát z obou stran). V horní straně je Nexus 4 o něco tlustší než Galaxy Nexus, ale jelikož mu dole chybí brada, v podstatě se to srovná. Po jeho představení jsem říkal, že je to nudný telefon. Po těch několika minutách musím říct, že jsem se pletl.

Android 4.2 přináší opravdu velmi zajímavé funkce s velkým důrazem na bezpečnost. Víme, že jsou v něm widgety na zamykací obrazovce. Co jsme ale doteď přesně nevěděli je, že když máte třeba jako widget fotoaparát, nedostanete se do galerie. Můžete fotit, ale nemůžete prohlížet další fotografie. Stejně tak v případě kalendáře či mailů. Vidíte obsah widgetu, ale pro přístup dál musíte zadat PIN/gesto, pokud je máte nastaveny. Pořád si nejsem jistý, že bych chtěl mít třeba maily nebo zprávy na zamykací obrazovce, ale když budu vědět, že se nikdo nedostane přímo do nich, rozhodně se o tom dá uvažovat.

Za tu chvilku jsem samozřejmě nemohl poznat, jestli se 2 GB RAM nějak výrazně projevují na chodu systému (navíc to byl Android 4.2), ale podle slov Nicka Butchera je to rozhodně znát. Zatím prý nezažil, že by se telefon zpomalil, nebo se třeba jen mírně seknul při spouštění aplikace. A já tomu věřím, protože jsem si vyzkoušel spouštět a ukončovat aplikace a dělo se to bez jediného zaškobrtnutí. Stejně tak přepínání aplikací bylo neuvěřitelně rychlé.

Ta nejzajímavější část LG Nexus 4 se ale skrývá na zadní straně v rohu – fotoaparát. Nikdy jsem neviděl takové fotky z mobilního telefonu. Je mi líto, že vám je nemůžu ukázat, ale bylo to úžasné. Noční fotka Prahy byla perfektně ostrá a v podstatě bez šumu (nevím, jak by dopadla ve srovnání se zrcadlovkou, ale ve srovnání s Galaxy Nexus a iPadem Mini tam vlastně žádný šum nebyl). Funkce Photo Sphere je už profláklá, ale ani tak asi nikoho z nás nenechá chladného. HDR fotky už tak zřejmé být nemusí, ale jedná se o skvělou věc.

Pokud nyní váháte mezi Galaxy Nexem a LG Nexus 4, můžete s tím přestat. Přestaňte o tom uvažovat a kupte si Nexus 4. Kdybych teď sháněl telefon, určitě bych si koupil Nexus 4. Telefon skvěle padne do ruky (do mé), je neuvěřitelně rychlý (opravdu je viditelně rychlejší než Galaxy Nexus), má výrazně lepší výdrž, perfektní displej a nejlepší foťák, jaký jsem v telefonu zatím viděl. Snad se na mě nebudou fanoušci Applu zlobit, když si půjčím jejich názvosloví. Je to prostě awesome, incredible, gorgeous, amazing, crazy, great … thing.

A na závěr pro vás máme video natočené ještě na DevFestu. Nebylo nám dovoleno telefon na kameru zapnout, takže nabídneme jen vnější vzhled a rychlý komentář z prvních dojmů.

Exit mobile version