Dotekomanie.cz

Metro: Dlaždice jsou in, ale mají své mouchy [recenze]

Společnost Microsoft, tvůrce a jádro vývoje systému Windows, se v poslední verzi systému rozhodla tak trošku zaexperimentovat a dočkali jsme se nové nabídky Start. Nejprve se jmenovala Metro, ovšem tento název byl později změněn na Windows 8 Apps. To ovšem nic nemění na tom, že Startu říkáme pořád Metro.

Metro je rozporuplné. Jedni ho milují, druzí by se ho nejraději zbavili. Já patřím mezi skupinku milovníků a v tomto článku bych rád vyzdvihl důvody, proč ho mám mnohem raději než Aero.

Nedokáži pochopit lidi, kteří Metro nemají rádi jen proto, že se jim nelíbí po straně grafiky a nejvíce mne udivují názory typu: „Je to úplně jiné, nechci to.“ Je pravdou, že Metro je něco nového a snaží se být prostředím pro tablety a zároveň pro zařízení, která nemají dotykové displeje. A zároveň přiznávám, že pro myš není Metro zrovna přívětivé a Microsoft musí na této stránce ještě zapracovat.

Synchronizace na 100%

Metro přineslo nový rozměr do Windowsů. Díky aplikacím Kalendář nebo Mail si můžete synchronizovat veškeré své kontakty, události a e-maily s jinými účty (Google, Yahoo). Ve výsledku vám přijde e-mail do schránky a v pravém horním rohu Windowsu se vám ihned zobrazí upozornění. Tuto vlastnost oceňuji hlavně proto, že nyní nemusím vytahovat svůj mobil, když si chci přečíst nejrychleji e-mail. Vše mám prostě po ruce.

Široký potenciál

Pár týdnů po uvolnění Windows 8 se Windows Store začíná naplňovat a mezi nejpovedenější aplikace řadím například Google Search. Aplikace nabízí možnost vyhledávání, které je rychlé a komfortní, a ona rychlost přístupu k informacím je dle mého názoru cílem Microsoftu. Pokud se koncept Metra osvědčí, tak plocha brzy zmizí, ať chceme, nebo ne. Navíc s postupným vývojem technologií bude za pár let většina monitorů dotykových a zařízení typu Microsoft Surface se stanou běžnou věcí. Multitasking tak dosáhne nového rozměru.

Ideální systém pro seniora začátečníka

Znáte to – váš (pra)rodič se jednoho krásného dne rozhodne pořídit si počítač. Prvním krokem k úspěchu je výběr počítače, který nechá na prodejci, nebo v lepším případě na vás. V případě, že zvolíte Windows, tak osmičky jsou právě to nejlepší řešení a důvodů je dost.

Metro je plné čtvercových resp. obdélníkových dlaždic, které jsou dostatečně veliké i pro člověka se zhoršeným viděním. V případě, že si váš dědeček bude chtít prohlédnout fotografie ze své nedávné oslavy sedmdesátin, bude pro něj jednodušší kliknout si v Metru na aplikaci Fotky, než aby si zvolil plochu, následně otevřel průzkumník souborů, ve kterém by ještě musel najít danou složku. A podobně to může fungovat s hudbou, vyhledáváním nebo se Skypem.

Starého psa novým kouskům nenaučíš

Jeden z největších problémů nových Windows a Metra samotného je nedořešenost. Hned před prvním přihlášením jsme nabádání k tomu, abychom přesunuli myš do horního rohu. Člověk, který je zvyklý používat počítač k surfování po internetu nebo k hraní her, nemá šanci pochopit pointu tohoto gesta bez dalších instrukcí jiné osoby.

Dalším z mnoha trnů v mém oku je vypínání. Při úplně prvním spuštění jsem marně hledal tlačítko vypnout, a to jsem si ještě před samotnou instalací systému prohlížel několik instruktážních videí. Intuitivně jsem tedy hledal v Metru a po pár minutách jsem zjistil, že počítač lze vypnout, když se odhlásím z uživatelského účtu. To se aspoň nezměnilo. Po několika týdnech jsem následně zjistil, že to jde i přes nabídku Nastavení, kterou jsem objevil čistě náhodně.

Další novinou je položka Nastavení, tedy část ovládacích panelů s designem Metra. Ptám se proč? Co vedlo vývojáře k rozdělení jednotných ovládacích panelů do dvou na sobě nezávislých kategorií? Když jsem si na Windows 7 chtěl vypnout řízení uživatelských účtů a změnit avatara, šel jsem do ovládacích panelů. Nyní to již není správná cesta a pro změnu avatara musím do nastavení Metra. Je to snad ukázka snahy Microsoftu zmást uživatele?

Visty, které nepadají

S nadsázkou bych Windows 8 přirovnal k Windows Vista (nebo jak rád říkávám betě Windows 7, za kterou si Microsoft nechal zaplatit). Samotný koncept Metra je úžasný a redmondská společnost si toho je vědoma. Cesta pro vývojáře je otevřená a teď to chce jen svůj čas. Na neduhy systému se dá po dnech, týdnech nebo měsících zvyknout a po půlroku používání Windows 8 mohu říct jen jedno – neměnil bych za nic. Ovšem bojím se toho, že společnost nepřijme Windows 8 moc pozitivně už kvůli mnoha změnám. Je to o zvyku a dříve, nebo později se prostě budeme muset všichni přizpůsobit, pokud budeme chtít zůstat u Windowsu.

Exit mobile version