Dotekomanie.cz

Fenomén vypalování OLED displejů

Dnes se zaměřím na tento velmi nepříjemný fenomén. „Vypalování“ obrazu do OLED displejů je nezpochybnitelný fakt, o kterém se dle mého málo ví. Problém se týká prakticky všech mutací OLED displejů – AMOLED, S-AMOLED, S-AMOLED+, atd. Celý problém se projevuje například takto:

Výhodami OLED displejů jsou například lepší jas, lepší kontrast, nižší energetická náročnost a s tím související zobrazení černé, která je na OLED displejích opravdu ceněná. Černý pixel se rovná vypnutému pixelu –  proto nespotřebovává energii a nabídne věrné podání.

Vypalování je způsobeno tím, že statický obraz, který na displeji zůstává nejdéle, zaměstnává  stále ty samé pixely. U těchto displejů má bohužel každá složka spektra RGB jinou životnost. Modrá barva začne ztrácet na intenzitě již za 1 000 hodin, životnost zelené je asi 10 000 hodin a červené přibližně 30 000 hodin. Velmi často u přístrojů vybavených systémem Android dochází k tomuto jevu v oblasti stavové lišty, jež zůstává většinu času statická.

A co dělat, abychom vypalování předcházeli? V zásadě bychom se měli vyhnout zbytečnému svícení displeje, například v doku, kde má telefon přísun energie, je dobré stejně nastavit nějaký krátký interval vypnutí displeje. Dále se dá použít alternativní launcher, který nám skryje lištu alespoň na domovské obrazovce a v nabídce aplikací – např. GO Launcher Ex. Myslím, že verze androida 4.0 a vyšší již má černou stavovou lištu, a proto by k tomuto jevu docházet nemělo (jedná se jen o mou spekulaci).


Na závěr jednu osobní zkušenost. Na mém Samsungu Galaxy SII se tento jev projevil již po půl roce používání. Ovšem na mém dva roky starém Galaxy S, stále nic. Bohužel podle ohlasů uživatelů na fórech je SAMOLED+ k vypalování náchylnější než SAMOLED. Takže se zkuste na světlém pozadí v horizontální poloze telefonu zaměřit na oblast pod logem výrobce a podělte se prosím o své zkušenosti v diskusi pod článkem. Děkuji.

Zdroje: computerbase.de, cs.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, en.wikipedia.org

Exit mobile version