Dotekomanie.cz

Tizen ve spojení s Badou?!

Tizen je nový mobilní operační systém na linuxovém jádře a je Open Source. Vyvíjí jej firma Samsung společně s Intelem pod hlavičkou projektu The Linux Foundation.  Tizen je pokračováním mobilního systému MeeGo, který byl velice populární u mobilních telefonů Nokia.  Tato nová mobilní platforma má být spojena s mobilním operačním systémem Bada, a to také u mobilních zařízení s označením Wave (telefony s operačním systémem Bada).

Ke spojení by mělo dojít v roce 2013, kdy by Tizen měl být představen s novým mobilním telefonem. Na webu Wifi Aliance, která certifikuje zařízení používající Wifi, se objevil smartphone s názvem  GT-I9300_TIZEN. Zatím můžeme jen spekulovat, jestli tento smartphone bude hardwarově stejný jako SGS III. Vypadá to, že se bude jednat o telefon, na kterém Samsung pracuje s Intelem. Tyto dvě firmy se netají tím, že počítají také s tabletem, netbookem nebo se Smart TV, které budou podporovat právě Tizen.

Bada ale nezaniká…

Tízen začíná být u Samsungu čím dál více diskutovanější mobilní platforma na úkor Bady. Uživatelům se může zdát, že jejich oblíbená platforma je mrtvá, jenže Samsung stále přijímá vývojáře a softwarové inženýry pro systém Bada. Jednoduše řečeno, softwarová podpora telefonů řady Wave, bude stále pokračovat. Tizen má být kompatibilní s dosavadními telefony se systémem Bada (Samsung Wave). Nyní je na webu Tizenu verze SDK 2.0 a vše nasvědčuje tomu, že se tato nová mobilní platforma opravdu blíží. (Pilotní verze byla 1.0.)

Samsung má s touto novou mobilní platformou veliké ambice, má se jednat o velkou konkurenci všem mobilním platformám. Na některých webech se dokonce objevují názory, že Tizen má nahradit android u mobilních telefonů Samsung, a to z důvodu soudních sporů s Apple. Zatím můžeme pouze spekulovat, co má vlastně Samsung s Intelem za lubem. Vše se dozvíme nejspíše v roce 2013, kdy by měl být Tizen oficiálně představen.

Tizen může Badě pouze pomoci a dostat ji mezi elitu.

Budoucnost?

Pokud jste uživateli mobilní platformy Bada, tak se máte na co těšit. Tizen má oživit Badu a dostat ji mezi elitu mobilních platforem. Vypadá to, že se blýská na lepší časy, ale jak známe Samsung, tak si ještě nějakou tu chvíli počkáme. Teď přichází jen otázka – bude to čekání tentokrát stát za to? Samsung společně s Intelem tvrdí, že ano. Tizen má být v budoucnu jedna z nejlepších mobilních platforem na světě, uživatelsky naprosto dokonalý a zamilovat se do něj údajně nemá být žádný problém.

 

Závěrem už jen tři slova: „Nechme se překvapit!“

Zdroje: tizen.org, tizenforum.cz

Exit mobile version