Dotekomanie.cz

Motorola útočí na Apple

Patenty, patenty a zase patenty. Tentokrát tu ale máme změnu. Nejen, že se spor neodehrává mezi Applem a Samsungem, ale také, proti zaběhnutým zvyklostem,iniciátorem sporu není Apple, ale je jím Motorola. Ta podala stížnost o porušování patentů, mimo jiné i v asistentce Siri, k americké Mezinárodní obchodní komisi.

Komise ITC (International Trade Commission) se stará o to, aby u zboží dováženého do USA nebyly porušovány žádné patenty firem působících v USA. Vzhledem k tomu, že Apple své produkty dováží z Asie, Motorola nyní požaduje zákaz importu.

Jedná se o 7 patentů Motoroly, které by měl Apple ve svých zařízeních porušovat. Týkají se například upozornění na polohu, e-mailových notifikací nebo telefonních/video přehrávačů. Zajímavé je, že stížnost se netýká jen iPhonu a iPadu, ale také některých počítačů Mac.

A co Motorola Mobility, vlastněná Googlem, požaduje? Nic složitého. Jde jí „pouze“ o zákaz dovozu jmenovaných zařízení do USA. Zde popisovaná stížnost je již druhým útokem (Googlu) Motoroly na Apple. První spor se týká porušení patentů k tomu, jak počítače vysílají signály přes WiFi. Výsledek prvního sporu bude znám 24. srpna.

Pokud jste někdy měli dojem, že některé firmy jsou v patentové válce oběťmi a jiné predátory, možná byste mohli tento názor přehodnotit. Ve skutečnosti si ani jedna firma nenechá nic líbit.

V každém případě bude zajímavé tento spor sledovat, protože by mohl skutečně vyústit v zákaz dovozu produktů Apple do USA. To by pro firmu z Cupertina byla obrovská rána, jelikož právě v USA byla v posledním čtvrtletí třetina ze všech prodaných chytrých telefonů označená logem s nakousnutým jablkem.

Souboj probíhá oboustranně – Apple v březnu podal stížnost na porušování tří patentů Motorolou. Ta byla však komisí zrušena, jelikož dva patenty byly označeny jako neplatné a u jednoho nebylo porušování prokázáno.

Zdroj: Bloomberg

Exit mobile version