Dotekomanie.cz

Kaspersky: Trojnásobná hrozba malwaru u Androidu

Operační systém Android je více, či méně známý pro svou citlivost na malware. Nová studie od společnosti Kaspersky dokazuje, že se tento problém neustále zhoršuje a za období od 1. do 2. pololetí roku 2012 dosáhla trojnásobku původní hodnoty, což v číslech znamená posun z 5 441 na 14 923 za pouhé 3 měsíce.

Výsledky studie nejsou příliš uspokojivé, jelikož téměř polovina (49 %) malware hrozeb je zaměřena na platformu Android a jde o multifunkční trojany, které kradou citlivé údaje přímo ze smartphonu. Mezi tyto údaje například patří kontakty a informace s nimi spojené, čehož nejčastěji využívají SMS trojany pro zasílaní premium sms zpráv, a to všechno bezvědomí majitele.

Dalších 18 % patří virům, jejichž hlavní schopností je získat plnou kontrolu nad napadnutým zařízením. Nakonec je cílem většiny těchto typů malwaru proniknout do vašich osobních informací, které vedou k získání patřičných údajů a následnému vykradení vašeho účtu.

„V blízké budoucnosti očekáváme nejen více malwaru, ale účinnější a nebezpečnější malware zaměřený na Android. Soudě podle současných trendů bychom měli očekávat, že se zločinci budou brzy přesouvat na osobní útoky. Jedná se především o lov důvěrných údajů, s nimiž ukradnou peníze z kreditních karet uživatelů,“ řekl Senior Analyst Malware Kaspersky Lab, Yuri Namestnikov.

Na závěr Kaspersky radí, aby si majitelé zařízení s operačním systémem Android vybrali jednu ze dvou cest při vyhýbání se škodlivého malwaru. Stahujte zdarma nebo placené antivirové softwary v Google Play, nebo sázejte na vlastní úsudek, ale vzhledem k tomu, že malware hrozby neustále v číslech rostou, tak bude postupem času mnohem těžší se jim branit.

Zdroj: Intomobile.com

Exit mobile version