Dotekomanie.cz

Samsung vs. Apple: To Apple je ten zlý!

Alespoň to tvrdí Samsung v dokumentech, které jsou připraveny pro další soudní spor. Je zde několik klíčových myšlenek, které rozhodně stojí za zvážení. Pokud si necháte nové informace projít hlavou, možná se nakonec přikloníte na stranu Samsungu.

Příští týden se v San Jose v Kalifornii koná další ze série soudních jednání ohledně patentových sporů mezi Samsungem a Applem. Jak asi všichni dobře víme, Apple žaluje Samsung za to, že okopíroval design iPhone pro svá zařízení. Samsung nyní kontruje a v uniklém dokumentu vysvětluje, že to není on, kdo kopíroval a kradl.

Nejzajímavější je asi informace, odkud pochází design iPhonu 4 a 4S. Myslíte si, že je to čistě práce Applu? Podle Samsungu není. Designeři firmy Apple se prý inspirovali návrhem zařízení od Sony. Byl to konkrétně Shin Nishibori, jemuž bylo nařízeno vytvořit návrh zařízení „jako od Sony“. Podobnost s iPhonem zde jistě nebude čistě náhodná.

Další neméně zajímavou myšlenkou je to, že Samsung vyvíjí mobilní technologie již od roku 1991. Začal s tím tedy zhruba 20 let před Applem. Jak korejská firma zdůrazňuje, bez Samsungu by možná žádný iPhone nevznikl. Navíc si musíme uvědomit, že design zařízení se zaoblenými rohy a jedním tlačítkem Samsung využil již v roce 2006 a rozhodně tak jeho vznik nesouvisí s příchodem iPhonu.

Samsung navíc v září 2006 představil koncept nového grafického rozhraní s ikonami uspořádanými do mřížky a možností využívat zařízení otočené na šířku. Ano, stejně jako je tomu u iOS a Androidu.

Dále Samsung uvádí, že patenty Applu jsou příliš vágní. Apple si v nich přivlastňuje autorství běžných funkcí dotykových telefonů, ačkoliv ty byly již dávno standardně používány v mobilních zařízeních. Stejně tak Samsung poukazuje na to, že Apple sám přiznal, že není dobrý ve vytváření nových technologií, ale v jejich komercionlizaci.

Pokud se ještě vrátíme k patentům Samsungu, musíme říci, že o nich jednal se všemi velkými výrobci mobilních zařízení a se všemi se dohodl. Applu po uvedení iPhonu nabídl to samé, ale ten toto odmítl. Naopak nejprve tvrdil, že by měl Samsung patenty otevřít. Když se ukázalo, že k tomu neexistuje žádný legitimní důvod, Apple své stanovisko změnil tak, že požadavky Samsungu jsou přemrštěné. Stejné požadavky však předtím přijaly všichni významní výrobci smartphonů. Apple navíc nepodal ani žádnou protinabídku a odmítl jakákoliv další jednání na toto téma.

Na závěr si ještě ukažmě první prototypy iPhonu. Zařízení vlevo se podobá dnešnímu iPhonu. Zařízení vpravo je podobné iPodu Mini, ale také novým Nokiím. Pokud by prošel právě prototyp P2 (vpravo), kdo by vlastně dnes byl žalovanou firmou?

Zdroj: výtah ze soudních materiálů Samsungu, The Verge, TechCrunch, BGR


Zde nás rozhodně zajímá váš názor. Komu fandíte? Kdo je v právu?

Za sebe říkám, že ve světle nových informací nepochybuji o tom, že pokud Apple vyhraje tento spor, je s celým patentovým systémem něco velmi špatně. Řečeno populárním českým bonmotem: „Já bych všechny ty patentové spory zrušil.“

Exit mobile version