Dotekomanie.cz

Madfinger Games pod útokem patentového trolla

To, že americký patentový systém nefunguje ideálně, už dnes víme asi všichni. Je to jedna žaloba za druhou a rostoucí počet firem, které se specializují na vymáhání licenčních poplatků či velkých sum, znepokojují nejen velké korporace, ale také malé a začínající firmy s omezenou možností obrany. Jedním z takových „patentových trollů“ je i softwarová firma Uniloc, jejímž posledním cílem je brněnské studio Madfinger Games, které stojí za úspěšnými mobilními hrami Dead Trigger a Shadowgun.


Dvě části této firmy, Uniloc z Kalifornie (USA) a Uniloc z Lucemburska, podaly na Madfinger Games žalobu, ve které brněnské herní studio obviňují z porušení patentu U.S. Patent No. 6,857,067, jenž Uniloc vlastní . Ten se týká „Systému a metod pro zabránění neautorizovaného přístupu do elektronických dat“ pro androidí telefony. Tento patent je nejen neskutečně obecný, právnicky rozepsaný do 23 stran, ale také popisuje téměř jakoukoliv kontrolu licenčních dat a následné poskytnutí obsahu.

Ještě podivnější je to, že Madfinger používají standardní licencování aplikací pomocí technologií, které nabízí samotný Google, a jsou používány velkou řadou jiných vývojářů publikujících na Google Play. Proč si Uniloc vybral právě Madfinger Games? Zřejmě protože jsou úspěšní, jsou vidět a tedy by mohli mít peníze, které by z nich Uniloc mohl vytáhnout.

Uniloc je známý hlavně kvůli své předešlé kauze s firmou Microsoft pro neautorizované použití antipirátského systému pro aktivaci produktů, která byla několikrát soudci zrušena a znovu obnovena. V dnešní době Uniloc aktivně využívá své patenty k útokům na 73 softwarových firem a herních vývojářů, jako je například velmi známé indie studio Mojang, které světu přivedlo populární hru Minecraft.

Kauzu budeme i nadále sledovat.

Zdroj: Madfinger Games

Exit mobile version