Dotekomanie.cz

Neexistující čtvrtý operátor už mění český trh

V posledních měsících se na českém telekomunikačním trhu začínají dít hodně divné věci. První verze podmínek aukce LTE kmitočtů jasně dává najevo plány ČTÚ a lidí na vyšších pozicích. Operátoři zlepšují aspoň naoko svou zákaznickou péči a pokouší se zákazníkům dát najevo, jak jim na nich záleží.

O2 guru a Vodafone experti

Není tomu dávno, co Telefónica a Vodafone spustili dva na sobě nezávislé projekty. Oba mají ovšem stejný cíl, a to pomoci zákazníkovi s nastavením jeho telefonu, výběrem služeb a celkově s jeho spokojeností. Cílem těchto kampaní je donutit lidi přemýšlet nad tím, jak jsou na ně operátoři hodní, a co vlastně dostanou zadarmo. Kdyby náhodou přišel nějaký virtuál se svými skvělými cenami, tak jim přece nemůže nabídnout tak špičkový servis. To pouze a jen oni mají tak dobře vyvinutou péči o zákazníky. Když už jsme u virtuálů – nepotvrzené informace říkají, že první odvážlivci už chystají své ceníky a můžeme prozradit, že to jsou společnosti, které hodně lidí zná.

Jedna z prvních zemí s LTE

O2 spouští LTE už 19. června, T-Mobile si počká do července. Není to divné? Frekvence pro LTE ještě ani nebyly vydraženy a operátoři už chystají komerční provoz. LTE, které se naši dva operátoři chystají spustit se dá přirovnat k CDMA síti od U:fona. LTE má běžet v pásmu 1800MHz, ve kterém dnes běží GSM sítě po celé Evropě. Problém je v tom, že není možné jen tak vypnout část GSM sítě, tudíž celorepublikové pokrytí LTE v pásmu 1800MHz je momentálně nemožné a troufám si říct, že v následujících 5 letech ani nebude. Navíc LTE by v pohraničních oblastech způsobovalo rušení. Nefungovaly správně všechny zařízení pracující v tomto pásmu, protože na jedné straně by běželo GSM a na druhé LTE, a to by se nelíbilo nikomu.

Vodafone se od celé této akce distancoval a důvod k tomu má. Jeho GSM síť využívá hojně pásmo 1800MHz. V každém větším městě najdete vysílače běžící na této frekvenci, navíc v Praze nenajdete jediný vysílač fungující na jiné frekvenci. Teď si zkuste představit, že by Vodafone umístil někde v republice vysílač LTE běžící právě na této frekvenci. Nemuselo by to dopadnout vůbec dobře jak pro Vodafone, tak pro zákazníky.

Vězte tedy, že to, co chystá Telefonica a T-Mobile, je jen záležitost jedné nebo možná několika lokalit v České Republice. Tyto lokality budou vybírány pokud možno tak, aby se signál nedostal dále než je to nutné. Ideální jsou proto údolí nebo místa, kde se hůře šíří signál. Navíc z postupu těchto dvou společností lze vyvodit, že jejich spolupráce neskončila jen společnou výstavbou 3G sítí, ale asi bude pokračovat i s LTE.

Speciální nabídky

Opět to je pár týdnů zpět, co T-Mobile oznámil, že internet v mobilu půjde pořídit za poloviční cenu při úpisu. Zákazníci se smlouvou navíc tvoří pro operátory jakési jistoty, které jim musí vždy zaplatit, a to sice během smlouvy i pokud ji chtějí zrušit. O2 zase přispěchalo s novými tarify. Neříkám, že jsou lepší než ty staré, každopádně jedna věc na nich je zajímavá. Neskutečná kombinace internetu v mobilu se SMS do vlastní sítě zdarma. Je pravda, že momentálně se jedná zajímavý pokus operátorů ze zákazníků vymámit více peněz za to nejmenší, co mu můžou nabídnout. Zvláště pak, když uživatelé s internetem v mobilu hojně využívají SMS brány, a to jim snižuje zisk. Takhle si připlatíte 50 Kč, dostanete něco, co vlastně nechcete, ale zároveň se toho nemůžete zbavit.

Ovšem jedno se mi na této nabídce líbí – sleva 50 Kč až do 31.3.2013. Ta zajistí, že operátor má možnost počkat si na vývoj trhu v následujících měsících a následně podle výsledku aukce o kmitočty se zařídit. Vždy se dá vydat tisková zpráva, že snižují v rámci zlevňování cenu všech balíčku řady “Internet v mobilu+” o 50 Kč.

Myslíte si, že přicházejí zpátky ty časy, kde Česká republika byla zemí, ve které byly nové technologie jako doma? Opravdu by mohl být čtvrtý operátor tak velkou hrozbou pro stávající trojku? Jakou společnost byste nejraději uvítali na českém trhu jako 4. mobilního operátora ?

Zdroje: Wikipedia – obrázek

Exit mobile version