Dotekomanie.cz

Nokia rozdala vývojářům 17 000 Windows Phonů

Do světa se dostala informace o 17 000  WP7 smartphonech, které firma Nokia rozdala vývojářům. Tohle zajímavé číslo vypustil Marco Argenti, jeden z hlavních vývojářů finské firmy. Nokia se tímto krokem snaží vylepšit konkurenční pozici platformy Windows Phone.

Právě vývojáři třetích stran jsou nezbytnou součástí fungujícího ekosystému. Platforma Windows Phone sice patří k těm mladším, její cíle jsou ale vysoké. Microsoft chce získat minimálně 25 % trhu smartphonů. Není také divu, že se právě Nokia odhodlala k tomuto kroku. Finská firma totiž vsadila vše na jednu kartu – Windows Phone. Sice slibuje podporu také pro platformy Symbian a Meego, ale novinky už budou pouze s operačním systémem z Redmondu.

Ještě se vrátím k Marketplace. V tomto obchodu je nyní dostupných přes 80 000 aplikací. Pro platformu, která je na trhu dva roky, jsou to poměrně příjemná čísla. Stále se to ale nedá srovnávat s počtem aplikací, které jsou dostupné na Google Play a App Storu. Nárůst počtu aplikací na Marketplace mohou do budoucna zpomalovat zpřísněné podmínky, díky kterým se má Marketplace stát nejbezpečnějším obchodem s aplikacemi pro mobilní platformu. Microsoft také několikrát média ujistil, že o jejich platformu vývojáři projevují opravdu velký zájem.

Mnohem větší problém platformy Windows Phone je ale fakt, že o ni neprojevují příliš velký zájem zákazníci. Například smartphone Nokia Lumia 800 si zakoupily v 1. čtvrtletí roku pouze 2 miliony zákazníků. To je ve srovnání  například s iPhonem zanedbatelné číslo. Právě tento model měl nejvíce zatápět konkurenci. Nokia se tedy snaží přilákat potenciální zákazníky všemi možnými způsoby. Navýšení počtu aplikací dostupných na Marketplace je jeden z nich. Mimo jiné Nokia také chystá 600 akcí určené pro vývojáře. Sto z nich se bude konat ve Spojených státech. Argenti také zmínil, že Nokia Lumia 900 byla v USA velice vřele přijata, neudal ale žádná čísla prodeje. Jen čas ukáže, jestli tyto finančně nákladné akce opravdu mají smysl. Nyní ale Nokii a Microsoftu nezbývá nic jiného. Možná by zvýšení prodeje napomohla nižší cena. To ale nechám na analyticích.

Zdroj: phoneArena

Exit mobile version