Dotekomanie.cz

Google představí 5 nových Nexů k pátým narozeninám Androidu

O tom, že se s novou verzí Androidu objeví i nový Nexus, asi nikdo nepochybuje. Tím novým očekávaným Androidem by měla být verze 5.0 s názvem Jelly Bean. A protože bude Andy slavit páté narozeniny, dostane nejspíš od Googlu dárek – pět zařízení s názvem Nexus.

Nic není jisté, ale podle webu TalkAndroid a jejich zdroje to vypadá, že bychom se mohli 5. listopadu dočkat představení nové řady zařízení s přídomkem Nexus. O tom, že letos přijde na svět více než jeden Nexus, se mluví již delší dobu. Tato domněnka vychází z informací, že Google jedná o nových referenčních zařízeních nejen se Samsungem, ale i s dalšími společnostmi.

První verze Androidu se objevila v roce 2007, takže letos ho čekají takové malé kulatiny. Google samozřejmě své plány nepotvrdil a pravděpodobně ještě nějakou chvíli nepotvrdí. Představu bychom si určitě mohli udělat z blížící se konference Google I/O, kde by měl být představen právě Android 5.0 Jelly Bean, od kterého se očekávají velké věci.

Mluví se o tom, že by Jelly Bean měl být více zaměřen na tablety, aby mohl úspěšně bojovat s přicházejícími Windows 8. Je ale také možné, že Google půjde ještě o kousek dál a představí verzi Androidu pro desktop. Jak dostat do svého počítače Android 4.0 ICS jsme vám již ukázali. Není to nic náročného. Proč by tedy nová verze neměla obsahovat ještě více prvků umožňujících pohodlný provoz na stolním počítači/notebooku?

Další možností je spojení Chrome OS a Androidu. Nahrává tomu i nová architektura procesorů Cortex A15, která nabízí hardwarovou virtualizaci. Bude tedy možné na ní provozovat dva systémy současně a libovolně se mezi nimi přepínat. Zde už jsme ale ve fázi čistých spekulací.

Vraťme se zpátky na zem a zamysleme se nad tím, jaká zařízení Google asi představí. Nemyslíme si totiž, že by měl představit pět telefonů. Jeden smartphone se objeví určitě. Dále se čeká tajemný Nexus tablet. Mohla by se objevit i nějaká Nexus TV. Jestliže zvažujeme desktopovou verzi Androidu, mohli bychom se dočkat i nějakého notebooku s označením Nexus. Další zařízení, které mě aktuálně napadá, jsou hodinky Nexus. Nebo, že bychom se na podzim dočkali samotných Google (Nexus) Glass?

Vyvstává ale ještě jedna otázka. Ponesou nová zařízení stále název Nexus? Pokud dění kolem Googlu sledujete, nebo alespoň používátě Android, určitě víte, že Google slučuje všechno kolem svého mobilního operačního systému pod značku Play. Objevily se již i názory, že by Google mohl svá zařízení přejmenovat a přidružit je právě k této značce. Pak bychom mohli dostat názvy jako Play phone, Play tablet, Play TV… Zda je tato možnost reálná, nevíme, ale jistý smysl by dávala.

Každopádně, pokud se potvrdí letošní význam čísla 5 – páté narozeniny, 5. listopadu, pět zařízení Nexus, rozhodně se máme na co těšit. Nevěřím, že by Google tuto událost nějak odbyl.

Zdroj: ÜberGizmo, Android Authority, cek.log, XDA Developers


Jaká zařízení tipujete vy? Jak byste přejmenovali řadu Nexus?

Exit mobile version