Dotekomanie.cz

Nokia ve víru spekulací aneb MeeGo a Symbian nejsou mrtvé

Společnost Nokia držela dlouhou dobu štafetu ve světě mobilních telefonů. Někteří si ještě pamatují, že hlavními rivaly byli Ericcson, Siemens nebo Alcatel. V současnosti existuje pouze Alcatel, ale i ten se tak trochu potácí a točí na místě. Nokia se pustila do dramatické přeměny a vytvořila partnerství se softwarovým gigantem Microsoft. Reakce a výsledky jsou zatím vlažné, ale můžeme uznat, že se nejedná o úplný propadák.

Podařilo se nám získat některé informace o budoucnosti a plánech Nokie. Již nyní vám řekneme, že nejsou jednoznačné. Původně se myslelo, že Nokia kompletně přesedlá u svých smartphonů na Windows Phone, ale není to zcela pravda. Minimálně do roku 2016 uvidíme u Nokie 3 systémy -Symbian(^3), Symbian S40 a MeeGo. Na Windows Phone jsme nezapomněli, ale ten zůstane zřejmě spojený s Nokií do konce.

MeeGo neumřelo s Nokií N9, zřejmě se dočkáme dalších modelů, a tak bude tento systém ještě nějakou dobu živ. Nikdo nám nic nepotvrdil ani nevyvrátil, a tak můžeme pouze spekulovat o tom, jestli se tento rok objeví nový mobil s MeeGo. Nokia s tímto systémem počítá jako s prémiovým, což znamená, že se milovníci MeeGo zajisté dočkají nějaké novinky.

Napadlo vás někdy, proč se 41MPx foťák objevil v Nokii PureView 808 se systémem Symbian Belle? Na internetu se proslýchalo, že je to poslední důstojné rozloučení s tímto systémem a díky tomuto foťáku se mu dostane patřičné pozornosti. Tak tomu ve skutečnosti není. Symbian byl použit právě proto, protože jej Nokia dokázala v rekordním čase uzpůsobit pro takovýto hardware. Díky tomu opět můžeme spekulovat o tom, jestli se objeví nějaká Lumia PureView.

Posledním mobilem Nokia se systémem Windows Phone 7 je zatím Lumia 900. Ještě tento rok se ale můžeme těšit na nové modely, tentokrát se systémem Windows Phone 8 Apollo. Tím vzniká i otázka, jestli současné Lumie dostanou aktualizaci na nejvyšší verzi systému. Ze spekulací a povídaček vám můžeme říci, že Lumia 900 a 800 získají WP8. U Lumie 710 to není jisté a Lumia 610 může kompletně zapomenout na Apollo.


V Nokii rozdělují mobily na tři segmenty: mobilephone, featurephone a smartphone. Jaké systémy přiřadíte pod jednotlivé segmenty?

Exit mobile version