Dotekomanie.cz

Příští generace Augmented Reality pro smartphony [video]

Pokud vám nic neříkají slova Augmented Reality (AR), tak vězte, že se jedná o rozšířenou realitu a do mobilních telefonů se dostává čím dál hlouběji. Jednoduše se dá říci, že pomocí kamery v mobilu a příslušné aplikace můžete vidět na displeji to, co není vidět v reálném světě. To využívá například aplikace Layer, kterou si můžete vyzkoušet například na Androidu.

Veškeré aplikace, které umožňují využívat rozšířenou realitu pracují na celkem jednoduchém principu. Většinou se používá nějaký 2D obrázek, který je snímán kamerou mobilu a na displeji následně vidíte třeba 3D objekt nad obrázkem. Další možností je využívání určení polohy v kombinaci s gyroskopem a elektromagnetickým kompasem.

Dalším krokem v AR je vybudování „Rozšířeného města“ Augmented City. Vývojáři společnosti Metaio se zaměřili na využití „gravity descriptors“ (volně přeloženo gravitační popisovač). Díky tomu mohou aplikace pracovat s 3D objekty z reálného světa bez použití 3D snímání. Na videu níže můžete vidět ukázku toho, jak se bude tato příští generace AR využívat.

Tento způsob budou moci vývojáři využít již v dalším SDK, které má vyjít na konci tohoto kvartálu. Přímo tento software od Metaio bude určen i pro iPhone 4 a 4S, ale prozatím je vše testováno hlavně na Samsungu Galaxy Note a S II, jelikož spojení procesoru ARM Cortex A9 a grafiky Mali 400 dává lepší poměr výkonu a spotřeby.

Příkladem tohoto využití nemusí být nutně praktické, dá se použít i pro zábavu. S využitím tohoto softwaru dokáže mobil sledovat i tvář v třetím rozměru a interpretovat rozšířenou realitu na displeji mobilu, to můžete vidět na videu níže.

Bohužel je tu jedno velké ALE. Tento způsob využití je extrémně náročný na výkon zařízení a také na spotřebu energie. To je hlavně dáno výkoností samotné grafiky Mali 400, u které vývojáři došli na samotnou hranici. Redaktoři magazínu Engadget.com uvádějí, že při natáčení výše vystavených videí dokázali rozpálit telefony na maximum a baterie přišla o veškerou energii za neuvěřitelných 30 minut. ARM si to uvědomuje a slibuje, že zásadně vylepší příští generaci grafik Mali T658 a T604.

Zdroj: engadget.com

Exit mobile version