Dotekomanie.cz

Víkendová statistika: Souboj Androidů 2

Před několika měsíci jsme Vám přinesli článek o tom, jak si mezi sebou vedou jednotlivé verze systému Android. Vzhledem k tomu, že Google uveřejňuje statistiky pravidelně, můžeme se na ně podívat znovu. Z údajů, které jsou k dispozici od 1. prosince, je patrný značný posun a to zvláště u Androidu 2.3 Gingerbread.

Nejprve se ovšem podíváme na to, jak graf podílů vypadal v září.

Z koláče je jasně patrné, že největším podílem disponoval Android 2.2 Froyo, který měl celých 51%. Verze 2.3 pak měla 31%. Právě toto jsou dvě verze, u kterých se změny projevily nejvíce.

Zde už můžeme vidět čerstvý graf ze začátku prosince.

Vedoucí roli převzal Android 2.3, který nyní zabírá necelých 51% a Froyo si připisuje 35,3 procentního bodu. Tyto dvě verze si tak svoje pozice během několika měsíců prohodili a Android 2.3 se stal jasně dominantním. Pozice starších verzí (1.x) se stále oslabují a už delší dobu zabírají jen minimální tržní podíl. Za zmínku určitě stojí i podíl tabletového Honeycombu. Verze 3.x si dohromady připisuje 2,4% a svůj podíl tak nepatrně zvýšila.

Očekávaná verze 4.0 se zatím samozřejmě do výsledků neprojevila, ale její první zásah do zeleného koláče můžeme očekávat v první části roku 2012, kdy budou dostupné první telefony i tablety s ICS a výrobci začnou svoje stávající zařízení hromadně aktualizovat.

Exit mobile version