Dotekomanie.cz

Patent Googlu: Multifunkční lockscreen

Google získal nový a velice zajímavý patent pro svůj mobilní systém Android. Týká se dobře známého odemykacího bezpečnostního gesta. Pokud se Google rozhodne ho použít, budeme mít možnost spouštět aplikace přímo z této obrazovky.

Jednou z možností, jak zabezpečit svůj telefon, je kromě hesla nebo pinu bezpečnostní gesto. Dosud sloužilo jen pro odemknutí telefonu, ale Google má v plánu jeho funkcionalitu rozšířit. Budeme tedy mít možnost nastavit si několik různých gest, která budou spouštět přednastavené aplikace. Základní gesto pro odemknutí telefonu bude povinné a může vypadat například takto:

Dále si však předdefinujeme i další gesta pro otevření často používaných aplikací jako je fotoaparát nebo kalendář.

Android rozpozná, jaké gesto bylo zadáno a odemkne telefon s požadovanou aplikací. V případě základního gesta pak zobrazí domovskou obrazovku. Je důležité poznamenat, že z patentu vyplývá, že pokud použijete gesto pro odemknutí konkrétní aplikace, telefon jako takový zůstane uzamčený a do jiných částí systému se nedostanete.

Jedinou nevýhodou tohoto řešení je fakt, že zadáním většího počtu odemykacích gest se zvyšujete možnost, že jednu z kombinací uhodne někdo cizí.

Kdy a jestli vůbec Google implementuje do Androidu tuto novou funkci nevíme, ale vzhledem k tomu, že se jedná o celkem jednoduché vylepšení, nemuselo by to trvat moc dlouho.

Exit mobile version