Dotekomanie.cz

Meego je mrtvé, Tizen jej nahradí

gsmarena_001 (1)

Další menší náhrobek ve světě mobilních operačních systému, Meego je definitivně mrtvé a fandové tohoto systému jsou zklamáni. O této zprávě opět informoval Eldar Murtozin. Naštěstí tu je jedno velké “ale”. Ze systému Meego aspoň něco přežije a jeho nástupce se bude jmenovat Tizen, aspoň prozatím.

Tizen je nový počin společností Intel a Samsung, má se jednat o odpověď na operační systém Android. Samotný Tizen má být kombinací Meego a Limo. Důvodem pro vznik tohoto nejmladšího systému má být trvající kontrola Googlu nad Androidem, zjevně dalším důvodem jsou i patnety, které se týkají samotného Androidu.

Linux Foundation a Limo Foundation zjevně nakonec zaštítí také vývoj systému Tizen. Za samotným Limo Foundation stojí i další společnosti: Panasonic Mobile, NEC Casio, NTT DoCoMo, Samsung, SK Telekon,Telefonica a Vodafone.

Podle agentury Reuters bude uveden Tizen v prvním kvartálu roku 2012 a prvního zařízení s tímto nejmladším systémem by jsme se mohli dočkat v polovině roku 2012.

Co se zatím ví o Tizenu

Neobjeví se pouze v mobilech, ale měl by se také dostat do tabletů, netbooků, smart TV a taky do zařízení určených pro auta. Aplikace budou postaveny na webových standardech a HTML5. Vývojářům bude nabídnut kompletní Tizen SDK a prakticky kompletní systém bude nabídnut téměř každému (i zdrojové kódy).


Je zde dost prostoru pro další multiplatformní systém, hlavně pod dohledem Samsungu a Intelu?

Exit mobile version