Dotekomanie.cz

Displej dobíjející baterii–revoluce? (video)

Na našem trhu můžete nalézt mobilní telefony, které jsou doplněny o fotovoltaické panely. Bohužel se zásadně nacházejí na zadní straně mobilního telefonu a proto nemají takovou účinnost, jelikož pro dobíjení musíte otočit mobil displejem dolů a tak vystavit fotovoltaický panel přímému dennímu světlu. Toto již nemusí být problém, protože přichází malá revoluce od společnosti Wysips.

Jejich hlavním trhákem je nová průhledná fotovoltaická fólie, která dokáže generovat z denního světla potřebnou energii pro mobilní telefon. Společnost uvádí, že tato fólie může mít až 9% procentní účinnost z denního světla. Může se umístit na displej a tak pro dobíjení nemusíte otáčet mobilní telefon, jako je to u jiných, které disponují solárním panelem na zádech mobilu.

Pokud si myslíte, že takto vybavený displej mobilního telefonu ztrácí možnost dotykového ovládání, tak se pletete. Tato technologie již byla vyzkoušena například na iPhonu a stále bylo možno jej ovládat dotykem. Naneštěstí má tato fotovoltaická fólie jednu nevýhodu, snižuje jas displeje, ale jedná se o malou daň za dotykový displej, který dokáže dobíjet telefon. V budoucnu se i tento problém zřejmě podaří domyslet a tak by jsme se mohli setkat s mobilními telefony, které budou mít vybavený dotykový displej o fotovoltaickou fólii.

Malou demonstraci můžete vidět v následujícím videu, kde je vidět, že i malá plocha fotovoltaické fólie dokáže dodávat 1.2V až 2.5V pod zářivkami na veletrhu CTIA.

V současné době společnost Wysips uzavírá dohody a smlouvy s výrobci telefonů a jinými firmami. To znamená pouze jednu věc, tato nová technologie se zalíbila a zřejmě se jí budeme moci dočkat. Již nyní se uvažuje o tom, že by se tato technologie mohla stát hitem příštího roku.

Exit mobile version