Dotekomanie.cz

Zeptali jsme se České televize: kdy přijde aplikace pro Android

Do nedávna byla možnost sledování televize na mobilním telefonu značně omezená, ale situace se zlepšuje. Naposledy dokázala televizní stanice Z1, že se to dá vyřešit i třeba aplikací pro smartphony, kde obraz přichází po internetu. Bohužel, Z1 je zatím jedinou českou stanicí, která myslí na mobilní telefony (a bohužel, Z1 už nefunguje).

Česká televize již nyní nabízí podobnou možnost, ale pouze pro operační systém iOS. Nedalo nám to, a položili jsme tři jednoduché otázky na téma aplikace pro Android. Odpovídal Štěpán Janda, z tiskového oddělení.

1) Dočkají se majitelé mobilních telefonů s operačním systémem Android aplikace pro sledování živého zpravodajství ještě tento rok? Případně nějaké bližší datum uvolnění nové aplikace?

ČT Nová média chce ještě letos pokrýt aplikacemi všechny nejrozšířenější mobilní platformy. Vedle iOS pro iPhone i iPad se zaměřuje také na Android a Symbian^3. U každého systému preferujeme primárně aplikaci pro ČT24, poté ČT4 a dále iVysílání. Nutno však podotknout, že rychlost vývoje jednotlivých aplikací je v současnosti značné limitována pružností dodavatelů.

Dostupná už je aplikace ČT24 pro iPhone, a to od února 2010. Ještě během letošního února by měla následovat aplikace ČT4 pro iPhone. Ve vývoji je také iVysílání pro iPhone a iPad.

2) V jakém stavu se momentálně nachází vývoj aplikace pro mobilní telefony s operačním systémem Android?

Co se Androidu týká, jako první přijde aplikace ČT24. Snažíme se o vydání na přelomu února a března. Dále se pracuje na aplikaci pro ČT4. Konkrétní závazné termíny ale ještě stanovené nejsou. Jak už bylo zmíněno, bude záležet na flexibilitě dodavatelů. Tým Milana Fridricha vyvíjí značné úsilí, aby uživatelé telefonů a dalších mobilních zařízení na všech hlavních platformách měli zmíněné aplikace k dispozici co možná nejdříve.

3) Umožní tato aplikace i přístup do archívu nebo pouze živé vysílání?

Cílem České televize je obojí, archiv i živé vysílání. Ovšem konkrétně u iVysílání je aplikace pro Android otázkou o něco delšího časového horizontu. Zatím její vývoj není zcela aktuální. Příslušní dodavatelé totiž nedisponují dostatečnou serverovou kapacitou. Vývojáři navíc předem upozorňují, že androidové lowendy, kterých přibývá, nemusí na přehrávání stačit.

Takže by se dalo říct i to, že ještě před začátkem léta by jsme se mohli dočkat prvních aplikací pro mobilní telefony se systémem Android. Vše zajisté záleží na programátorech, ale konkurenční stanice Z1 již dokázala, že se takovýto projekt dá realizovat. Bohužel Česká televize je daleko větší stanicí s několika kanály, a tak mohou být i autorská práva a licence větší překážkou. Další překážkou je i technické zázemí, které musí být podstatně rozšířené o další možnosti streamování pro mobilní telefony. Na druhou stranu by získali další publikum a v budoucnu by jsme mohli sledovat pořady i zpravodajství třeba ve vlaku nebo při čekání ve frontě. Blog Dotekománie bude držet palce při vývoji a těšíme se na první verze.

Exit mobile version