Dotekomanie.cz

vReveal – vylepšete video z mobilu

Ještě donedávna jsem si ani nepomyslel, že video natočené přes mobilní telefon, by mohlo být kvalitní. Ale technologie postupuje mílovými kroky kupředu a už vlastním nějaký ten pátek mobilní telefon, který si dokáže poradit s natáčením videa v HD. Samozřejmě je jasné, že se nikdy nevyrovná standardní kameře, která je určena jen pro natáčení. Můj telefon je Sony Ericsson Vivaz a umí natáčet hodně kvalitní video v HD 720p, ačkoliv ještě to není to pravé ořechové. S vývojem softwaru bude samozřejmě vylepšena jeho kvalita ( teda čekáme to, my majitelé Vivazů). Ale již není jediným na trhu, který umí točit videa ve velmi dobré kvalitě ( na mobil ). Většinou takovým mobilním telefonům chybí stabilizace obrazu, která je velmi důležitá pokud při natáčení videa se pohybujete.

Spousta lidí, kteří se vyznají v upravování videa, vám doporučí nějaký profesionální program. Bohužel bývají náročně na obsluhu a zásadně nejsou zdarma. Jiní vám předhodí velmi kvalitní program, jako je třeba VirtualDub. Sám ho používám, ale nepatří zrovna mezi ty jednodušší. Hlavně když je vám doporučeno využít pro stabilizaci obrazu plug-in Deshaker, ale najít optimální nastavení pro vylepšení videa by vám trvalo hodně dlouho, pokud byste se v něm vyznali. Po delším pátrání na internetu jsem narazil na jeden z nejlepších programů vůbec.

vReveal

Tento program na rychlou úpravu a hlavně vylepšení videa nejen z mobilního telefonu skrývá v sobě jednoduchost, trošku složitosti a pohodlné ovládání. Snažil jsem se najít jeho alternativu, ale nepodařilo se mi to, zatím je u mě číslem jedna, prostě bezkonkurenční. A pokud se vám zalíbí, tak existuje i verze premium, která je obohacena o další vylepšení a funkce. A nyní vám ho zkusím představit.

Přivítá vás absolutně jednoduché prostředí. Vlevo jsou videa, která můžete importovat z jakéhokoliv místa v PC nebo zařízení, které je připojeno. Vpravo si pak můžete spustit konkrétní video, které budete chtít vylepšit.

Po vybrání požadovaného videa stačí kliknout na záložku “Enhance” a v podzáložce “FIX” si vybrat co chcete konkrétně udělat. Obsahuje funkce jako stabilizace obrazu (pokud se vám moc třesou ruce nebo pokud jste při natáčení šli), auto kontrast, vyvážení bílé, zostření, přidání světlosti, deinterlace a vyčištění videa (tato funkce je pro placenou verzi). A nebo vše necháte na programu a kliknete na tlačítko “One click Fix” a program se o vše postará sám.

V podzáložce “Add effects” se nacházejí standardní filtry jako třeba Sepia, černo-bílá atd. Ale tento program není jen pro úplné amatéry, pokud si chcete pohrát podrobněji a připadat si třeba jako “profík”, tak můžete v poslední podzáložce “Fine Tune” vše nastavovat jednotlivě a podrobněji.

Pokud jste s úpravou skončili a jste spokojeni s výsledkem, tak můžete přejít k poslednímu kroku a to uložit video.

Stačí si jen vybrat, nahrávání na youtube je vcelku pohodlné a na facebook jsem nezkoušel. V možnosti uložit do počítače nabízí kompresi do WMV, Uncopressed AVI, MJPEG (AVI) a DivX (AVI). Pokud se rozhodnete zaplatit za tento program, tak nejen že získáte pár efektů navíc, ale také možnost ukládat video do 720p a 1080p do PC a na youtube. Na facebook získáte pouze možnost v 720p. Majitelé grafických karet od společnosti nVidia mohou být potěšení, že tento program plně spolupracuje s technologií CUDA.

Připravil jsem si pro vás i ukázky jak to může vypadat před a po úpravě. Použil jsem videa pořízená na mobilním telefonu Vivaz se starším softwarem. Záběry pocházi z propasti Macocha.

Před úpravou

Po úpravě:

Mám tu i srovnání v jednom videu, bohužel záznam prošel mnoha kompresemi a programy, a navíc youtube nepřidává na kvalitě. Omluvte sníženou kvalitu videa a sekání obrazu, ale i tak můžete vidět rozdíly.

A zde je poslední video, na kterém můžete vidět přímé srovnání. Toto porovnání generuje přímo program vReveal a myslím, že je nejlepším důkazem vylepšení videa.

Pokud vás tento vcelku užitečný, nenáročný a silný program zaujal, tak si jej můžete stáhnout a vyzkoušet na vlastních videí ze stránek http://www.vreveal.com/.

Exit mobile version