Dotekomanie.cz

TV v mobilu přes 3G? (Aktualizováno)

Ačkoliv v České republice se teprve začíná budovat 3G síť, tak v zahraničí jsou opět napřed, jako vždy. Konkrétně ve Velké Británii se rozhodli tamější tři velcí mobilní operátoři testovat novou technologii. Těmi jsou Orange, Vodafone a O2. Jak z názvu článku správně tušíte, jedná se o sledování TV kanálů v mobilu.

Technologie nese název Integrated Mobile Broadcast (IMB) a využívá část spektra 3G sítě.Tato část by měla být Time Division Duplex (TDD), která je součásti stávajících licencí 3G sítí. V této části signálu nebudou moci uživatelé telefonovat nebo psát textovky, bude určena pouze pro vysílání. K testování nové technologie přistoupí operátoři na podzim tohoto roku a bude dostupná v Západním Londýně a Slough. Doufají, že se tak otevřou dveře ke slušnému sledování TV v mobilním telefonu. Samozřejmě, že se jedná o doplněk stávající 3G sítě.

V komentářích zaznělo, že v České republice je již TV v mobilu, ale nejedná se o tu samou technologii.

Zde je vyjádření O2:

Mobilní TV provozovaná Telefonicou O2 v České republice využívá všem zákazníkům dostupný datový broadband, který je postaven na technologii 3G FDD (Frequency Division Duplex) a  doručení mezi klientem a streaming serverem je pomocí unicastu (peer to peer připojení)“. Nejedná se tedy o technologii IMB, která je testována O2 UK  nad 3G TDD a využívá ke způsobu šíření videa broadcast“.

Exit mobile version