Xiaomi Redmi 3S – hodně muziky za málo peněz minirecenze

Xiaomi Redmi 3S – hodně muziky za málo peněz [minirecenze]
2016-09-17T12:48:23+02:00
• 7. 9. 2016

Osmijádrový procesor, 5palcový displej, čtečka otisku prstu, kovové tělo a cenovka nepřesahující 5 tisíc. Tak by se dalo popsat nejnovější Redmi 3S od čínského Xiaomi. Jak už název napovídá, jedná se o vylepšený model řady Redmi, což jsou telefony se skvělým poměrem cena/výkon.

Redmi3S_01

Je stále více a více lidí, kteří nechtějí za telefon utrácet desetitisíce, ať už ze strachu z rozbití, nebo prostě nechtějí. Plně jim vyhovuje levnější alternativa za 5 tisíc a méně. Pojďme se tedy podívat, zda Xiaomi Redmi 3S je to správné řešení, nebo je lepší poohlédnout se po jiné alternativě.

Balení

Telefon vám dorazí v bíle krabičce s čínskými popisy navrchu a po bocích. Uvnitř se kromě samotného telefonu nachází už jenom pár manuálů, microUSB kabel a nabíjecí koncovka. Sluchátka k telefonu nedostanete, budete tedy muset nějaká dokoupit, případně použít svoje vlastní.

05

Design a konstrukce

Pokud byste vedle sebe položili Xiaomi Redmi 3S a Xioami Mi Max, které jsem recenzovali začátkem června, přišlo by vám, že Redmi 3S je sražená verze Mi Max. A je tomu tak, jediné odlišné prvky jsou přední strana telefonu, která je barevně sladěna se zbytkem telefonu, a pak to jsou reproduktory na zadní straně.

Na zádech telefonu nalezneme čtečku otisku prstu, fotoaparát s přisvětlovacím bleskem a reproduktor, který hraje velmi dobře. Na přední straně se nachází displej se senzorovými tlačítky, mikrofonem a přední kamerou.

Redmi3S_01 Redmi3S_02 Redmi3S_04

Levá strana je kromě šuplíku na SIM kartu a paměťovou kartu celá prázdná. Zapínací tlačítko a ovládání hlasitosti je na pravé straně. Vespod nalezneme microUSB konektor na nabíjení a mikrofon. 3,5mm jack a infračervený port se nachází navrchu telefonu.

Redmi3S_05 Redmi3S_03

Telefon si určitě zaslouží pozornost, co se týká zpracování, hlavně v této cenové kategorii. Bohužel mi trochu vadí, že se kvůli unibody konstrukci nemohu dostat k baterii, která má kapacitu 4100 mAh a při případné výměně bude nutné navštívit servis. Jinak bych ke konstrukci nic nevytkl, vše je perfektně zpracované a nikde nic nevrže.

Hardware a výkon

Srdcem celého telefonu je osmijádrový Snapdragon 430, který se skládá ze čtyř jader na frekvenci 1,4 GHz a z dalších čtyř jader na frekvenci 1,1 Ghz. Pro hráče je tu připraven grafický čip Adreno 505, který si poradí s jakoukoliv dnešní hrou. Tomu všemu asistují 2 GB operační paměti.

Úložiště pro vaše osobní data je ve velikosti 16 GB, tu můžete rozšířit pomocí microSD karet až o 128 GB. Telefon rozhodně netrpí nedostatkem výkonu. Trochu tomu má na zásluze i odladěné prostředí telefonu. Za dobu testování jsem se nesetkal se sebemenším zaseknutím.

Systém

Celé prostředí MIUI 7.3 je postaveno na Androidu ve verzi 6.0 Marshmallow. Osobně se mi líbí víc než například TouchWiz od Samsungu. Design bych trochu přirovnal k iOS od Applu. Není zde žádná nabídka s aplikacemi – vše se nachází na ploše. Aplikace si samozřejmě můžete různě popřeházet, případně roztřídit do složek.

01 02 03 04 05 07

Pokud by se vám nelíbil výchozí motiv, můžete si vybrat z aplikace „Themes“. Bohužel zde narazíte na hlavní problém telefonů od Xioami, a to je nekompletní česká lokalizace. Takže se stane, že se tu a tam objeví čínský a anglický text. Je možné, že se tato situace zlepší českou komunitou.

Displej

Úhlopříčka displeje u Redmi 3S se zastavila na 5 palcích. Jeho rozlišení je 1280 x 720 pixelů. Na dnešní dobu se jedná už o slabší rozlišení, ale i tak je vše krásně ostré a rozdíl oproti FullHD byste hledali těžce.

Displej je také lehce zapuštěný pod okraj telefonu, konkrétně o 0,1 mm. Pokud tedy telefon pokládáte displejem dolů, právě tento lehký přesah ochrání vaše sklíčko displeje. Zároveň pokud vám telefon náhodou upadne, rámeček s tímto přesahem pohltí velkou část energie a je zde vyšší šance, že displej zůstane nepoškozen.

Fotoaparát

Klíčového vylepšení doznal fotoaparát, který nově nabídne rozlišení 13 MPx a daleko rychlejší fázové ostření. Scénu tak můžete zaostřit už od 0,1 sekundy. Světelnost objektivu se zvýšila na f/2.0, tudíž na něj dopadá více světla a fotografie jsou jasnější. Video můžete natáčet až v rozlišení FullHD.

02

Samozřejmostí jsou obvyklé funkce, jako panorama, HDR, časová spoušť, nastavení typu scény, pořízení fotografie tlačítky hlasitosti nebo manuální režim s nastavením vyvážení bílé nebo ISO.

01 03 04

Čelní kamerka s 5MPx snímačem a světelností objektivu f/2.2 umožňuje natáčení videa také v 1080 p a pro fanoušky selfie fotografie Xiaomi připravilo 36 tzv. „smart beauty“ filtrů, které Vám pomohou upravit jas a další aspekty fotografie na základě vašeho věku, pohlaví atd., aby vaše selfie fotka vypadala co nejlépe.

Baterie

Baterie uvnitř telefonu se zastavila na kapacitě 4 100 mAh. Na telefon tenký pouze a 8,5 mm je to krásné číslo. Výrobce uvádí výdrž na jedno nabití až 2 dny. Já jsem se během testu dostal k 1 dni, většinou jsem na telefonu prováděl běžné činnosti – poslech hudby přes Spotify, dopisování si přes Facebook Messenger a kontrola sociálních sítí. Pokud jsem telefon odpojil od nabíječky kolem průměrně v 9 ráno, v 6 večer jsem ho musel znovu nabít. Pokud byste však byli někde v pusté divočině, můžete využít nástroje pro úsporu baterie.

Shrnutí a závěr

Jaký je tedy verdikt – vyplatí se Xiaomi Redmi 3S, nebo je lepší se poohlédnout po něčem jiném? Já osobně říkám jděte do Xiaomi. Kvalitní zpracování a čtečku otisku prstu byste v této cenové hladině hledali jen velmi těžce.

xiaomi-mobile

Za zapůjčení telefonu Xiaomi Redmi 3S pro účely této recenze děkujeme obchodu Xiaomimobile.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redaktor si nevyplnil profil

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat