Novinky, které Apple o iOS 10 nezmínil – třeba focení do RAW a další

Novinky, které Apple o iOS 10 nezmínil – třeba focení do RAW a další
2016-06-17T07:00:02+02:00
• 17. 6. 2016
1

V pondělí Apple představil novou verzi iOS s číslovkou deset. Psali jsme o tom zde, jenže na keynote nebyla zdaleka ukázána většina novinek. Pojďme se tak nyní podívat na ty nejvýznamnější, které výrobce opomenul. A přitom se jedná o skvělé novinky.

DSC00139-640x426

V iOS 9 před rokem byl integrován framework ReplayKit, který po integraci do aplikace nebo hry umožňoval nahrávat dění na obrazovce. Nyní v iOS 10 bude tato funcionalita rozšířena o možnost vysílat třeba právě hraní her živě. Samozřejmostí bude možnost hry komentovat. Pro zajištění funkčnosti bude ale potřeba danou hru přizpůsobit.

replaykit-live-streaming-01

Další velkou novinkou, kterou Apple zapomněl zmínit, je podpora fotografování do RAW. Fotografie zachyceny v tomto formátu jsou tzv. surová a je je potřeba posléze v počítači „vyvolat“. Má to ale velkou výhodu v tom, že se fotografie nekomprimuje a tak dokáže nabídnout mnohem větší kvalitu. Focení do RAW nebude umět výchozí aplikace fotoaparátu, ale každý vývojář bude mít možnost tuto funkcionalitu do své aplikace integrovat. Podporované zařízení jsou však jen iPhone 6s, 6s Plus, SE a iPad Pro 9,7 palce.

Apple se také nepochlubil odstraněním aplikace GameCenter. Tato služba, který umožňuje vést žebříčky a shromažďovat data z her, ale nekončí, stále je dostupná z nastavení. Jen její samostatná aplikace ze systému zmizí. A není se úplně čemu divit, od redesignu v iOS 7 právě tato aplikace vypadalo dost podivně a tak trochu nezapadala mezi ostatní.

 img_0107 img_0109

Aplikace Poznámky a Mail jsou nově na velkém iPadu Pro s úhlopříčkou 12,9″ rozděleny do tří sloupců, jak můžete vidět na screenshotu výše. Potěšující novinkou je také možnost odebrat vestavěné aplikace. Ty se však neodstraní ze systému úplně, nýbrž se jen skryje jejich zástupce na ploše a v podstatě se jen skryjí.

Nakonec velmi užitečná novinka je integrována do aplikace Mapy. Ta byla zcela přepracována a nyní si zvládne zapamatovat, kde jste naposledy zaparkovali auto. Fungovat to ale bude především ve spojení s CarPlay nebo prý má stačit jen to, když vaše auto bude vybaveno Bluetooth. Po odpojení od těchto systému si totiž iPhone zapíše na mapu, kde jste tedy zaparkovali.

dude-wheres-my-car

Zdroje: 9to5mac.com, 9to5mac.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Mhhh….Něco mi to připomíná…Neumí tohle Android náhodou už dávno? :D
Nahrávání nebo živé streamování je od Androidu 5 možné, předinstalované aplikace můžete také pouze „deaktivovat“, v RAW formátu lze fotit, přizpůsobení aplikací pro větší displeje – záleží na vývojáři, zaparkované auto mi každý den ukáže Google Now…..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat