Bylo oznámeno Bluetooth ve verzi 5

Bylo oznámeno Bluetooth ve verzi 5
2016-06-17T07:15:38+02:00
• 17. 6. 2016

Bluetooth SIG dnes oznámil verzi Bluetooth 5, která se objeví v prvních zařízeních na konci roku 2016 nebo na počátku příštího roku. Hlavními přednostmi nové verze má být znatelně vyšší rozsah a rychlost připojení. Nová verze se tak má stát plnohodnotným standardem pro připojení věcí v rámci IoT (Internet of Things). Nově představená verze má zároveň pracovat mnohem lépe ve venkovním prostředí.

5213ccb1757b7f4c568b4568

V současné době spolupracuje s Bluetooth SIG přes 30 000 společností. Očekává se, že bychom se ještě letos měli dočkat několika zařízení, která novou verzi budou podporovat. Budeme-li hovořit o konkrétních číslech, která při oznámení padla, tak by Bluetooth 5 měl přinést až čtyřnásobně větší rozsah, dvojnásobné zvýšení přenosové rychlosti a až 800% nárůst vysílací datové kapacity.

Mělo by tak jít o výrazný pokrok oproti verzi 4.0, která byla představena v červenci 2010, ale také oproti její novější variantě 4.2 představené v prosinci 2014. Sám výkonný ředitel Bluetooth SIG, Mark Powell, se nechal slyšet, že by nová verze měla změnit způsob, jakým lidé vnímají IoT.

IoT-Breakout

Internet věcí ve zkratce, zdroj: http://www.summitdata.com/

V dnešní době je aktivních 8,2 miliardy zařízení využívajících Bluetooth technologii. Dle Powella bude do roku 2020 více než třetina všech IoT zařízení využívat tuto technologii. A přičinit se na tom má právě tato nová verze. Ostatně je pravdou, že spolupráce s 30 000 společnostmi tomu rozhodně prospívá. Samozřejmě na skutečná čísla si budeme muset počkat. To ale nemění nic na tom, že do Bluetooth 5 je vkládána velká naděje.

Zdroje: pocket-lint.com, bluetooth.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat