Windows 10 „startuje“

Windows 10 „startuje“
2015-07-29T11:54:54+02:00
• 29. 7. 2015
1

Tři roky uběhly jako voda a Microsoft od základu překopal firemní politiku v čele s novým šéfem. Podepsalo se to kladně na dalším operačním systému Windows 10, který je právě dnes oficiálně uvolněn.

Fiasko se systémem Windows 8 jakoby kopírovalo Windows Vista a „desítky“ mají být pravým nástupcem kladně přijatých Windows 7. Proč vlastně Microsoft přeskočil jednu verzi a nenazval jej Windows 9? Ve skutečnosti žádný produkt Windows poslední doby neodpovídá skutečné systémové verzi. Pro pořádek Windows 7 je verze 6.1, Win 8.1 je 6.3 a konečně nové Windows 10 jsou verze 6.4.

Další možné vysvětlení může být lehce mystické, jelikož číslo 9 v některých kulturách bráno jako nešťastné a vynechává se ve výtazích nebo hotelových pokojích, stejně jako třináctka. Ale nakonec je vysvětlení jednoduché. Dříve jsme měli Windows 95, Windows 98 a Windows 9 by mohl působit zmatečně.

Každopádně Windows 10 jsou nyní dostupné a aktualizace bude probíhat ve vlnách, kde jsou na prvním místě lidé v rámci programu Windows Insider. Ti tuto verzi několik měsíců testovali. Pokud by se něco pokazilo, tak může Microsoft aktualizaci zastavit a poškozená verze se nedostane ke koncovým uživatelům. Přesto je již k dispozici obraz systému, který lze nainstalovat z DVD nebo USB média. V tomto případě může nastat problém s aktivací, jelikož tato verze vyžaduje aktivaci a zatím nejsou k dispozici žádné aktivní klíče.

windows10

Nesmíme opomenout jednu velice důležitou informaci, což je bezplatná aktualizace z verzí Windows 7 a 8.1. Jedná se o časově omezenou akci, která potrvá jeden rok. Tím chce Microsoft docílit co nejrychlejšího rozšíření.

Samozřejmě bude systém k zakoupení běžně v obchodech na USB klíčenkách nebo DVD. Ceny jsou přijatelné a za nejvyšší edici zaplatíte do 5 000 Kč. Stále se bavíme o desktopové verzi a co ostatní? Majitelé Windows Phone 8.1 se dočkají aktualizace Windows 10 Mobile později v tomto roce pro vybraná zařízení, tedy jen určité modely telefonů. Co se týče Windows RT, tak ty se dočkají aktualizace, ale nepůjde o plnohodnotný upgrade.

windows-product-family

Hlavní „staronovou“ novinkou je interaktivní nabídka start, která nyní zahrnuje nainstalované programy, profil a widgety. Každý si může nové start menu přizpůsobit k obrazu svému, jelikož kromě změny velikosti lze nastavit také zobrazení na celou obrazovku, čímž se vrátíme k zobrazení z Windows 8.

Vedle nabídky start je neustále dostupné vyhledávací pole, kde můžete začít okamžitě psát nebo se dá zcela odstranit. Hledání probíhá jak v počítači, tak na internetu skrze službu Bing. Hlasová asistentka Cortana reaguje pouze na anglické povely a v české lokalizaci není dostupná.

windows-10-cortana

Velkou a vítanou novinkou, na kterou jsem se těšil od dob unixových systémů, jsou virtuální plochy. Hlavně pokud pracujete na jednom monitoru, jelikož oceníte více místa. Nový správce umožňuje přesunovat otevřená okna na virtuální plochy jednoduchým tažením do pravého rohu.

windows-10-task-view-hero

Přepracováním prošlo také celé GUI systému, od změny ikon a sjednocení vzhledu až po podporu ultra rozlišení. Celý design je oproti Windows 7 úplně jiný, co nejvíce jednoduchý a vychází právě z Windows 8. Někomu se může líbit, někomu ne, ale je to jedna z největších změn, kterou uživatel registruje.

Nový je také způsob přihlášení zvaný Hello, který je spíše hudbou budoucnosti. Během krátké chvíle dojde k oskenování vaší hlavy a očí, čímž budete automaticky přihlášení do systémů. Tento způsob využívá infračerveného záření a bude splňovat náročné bezpečností standardy. Dlouhou dobu se touto technologií zabývá společnost Intel, ale také ostatní hráči na trhu.

WIndows-Hello

Windows 10 jako platforma pro všechny hráče? Revoluční Direct X12 má zaručit vyšší výkon při renderování, díky přístupu do nižších úrovní systému. Nové herní centrum Xbox je rozšíření v případě, že kromě počítače máte také konzoli Xbox One. Přihlášením ke svému Xbox účtu se vám otevřou nevídané možnosti. Na Windows 10 můžete hrát své hry z konzole, chatovat nebo nahrávat. Stejně tak se mají objevit tituly, kde půjde hrát multiplayer mezi počítači a konzolemi zároveň, první takovou hrou by mělo být Fable Legends. Je jasné, že konzole a počítače mají k sobě čím dál blíž.

V článku jsem nezmínil spoustu dalších věcí, které Windows 10 nabízí a je třeba říci, že se v Redmondu opravdu vytáhli a snad vdechnou systému Windows druhý dech po neúspěších s Windows Vista a Windows 8. Plánovaná podpora má trvat symbolických deset let. Za tu dobu jistě dorazí spousta updatů a service packů. Podělte se s námi, jak nový systém vnímáte nebo jestli jste již aktualizovali.

Dostupné verze:

versions

Minimální hardwarové požadavky:

  • CPU: taktován na 1 GHz nebo rychlejší
  • RAM: pro 32bitovou verzi je potřeba 1 GB a pro 64bitovou verzi 2 GB
  • HDD: 16 GB pro 32bitovou verzi, 20 GB pro 64bitovou verzi.
  • GPU: podpora Direct X9
  • Monitor s rozlišením 1024 x 600

Zdroj: microsoft.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Na desítky jsem se moooc těšil, ale……. I když můj věk je dávno za padesátkou, nové věci a technologie mi nejsou cizí, naopak. Jsem „technoidní“ člověk. Je tu ale pro mne velké ALE. Obchoduji na burze a na mém stole trůní šest monitorů. Jak já se těšil, že s příchodem desítek a jejich prapagovaných vymožeností – cortana a posléze hololens byly pro mne tou nejlepší zprávou. Byl jsem nadšen, huráááá, konečně technologie,kterou chci a využiji. Pak přišla ta velká ledová sprcha…. Cortana česky neumí, a kdoví, jestli někdy umět bude. Hololens???? Uvidíme. Jsem velice zklamán. A to, co dělá desítky desítkami vlastně nedostanu. Hlasové ovládání a virtuální obrazovky v prostoru, pro obchodníka jako já by byla tahle možnost k nezaplacení. Tak si jen povzdechnu, a jen doufám, snad se někdy dočkám………..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat