Nokia Lumia 1320: ořezaný phablet z finské dílny recenze

Nokia Lumia 1320: ořezaný phablet z finské dílny [recenze]
2014-03-24T15:18:01+02:00
• 19. 3. 2014
4

Na konferenci Nokia World v exotickém Abú Dhabí koncem listopadu loňského roku odhalil Stephen Elop první dvojici modelů od Nokie zapadající mezi tzv. phablety. Konkrétně šlo o Lumii 1520 a Lumii 1320, kterou v dnešní recenzi podrobněji rozebereme. Obliba těchto přerostlých zařízení každým rokem roste, na což samozřejmě nezapomínají ani samotní výrobci ve svých řadách. Ačkoliv Lumia 1320 vychází z Lumie 1520 a Nokia musela vybrané prvky mírně ořezat, tak rozhodně nejde o žádné ořezávátko o nadměrných rozměrech. Nokia Lumia 1320

ÚVOD, OBSAH BALENÍ

Na první pohled budí zařízení v pohledné krabičce velice dobrý dojem. Krabička v modrém provedení zobrazuje další dostupné barevné varianty, i když na českém trhu má být údajně dostupná pouze černá a bílá varianta – do našich rukou dorazila bílá varianta. Ostatní informace se zabývají příslušenstvím uvnitř, odkazy na sociální sítě nebo zprávou o 100% recyklaci balení. Vyčnívající zobáček z papíru slouží k vytažení vnitřní části, kde hrany ze všech stran obepíná zařízení, které důkladně zaobalili do ochranné fólie. Na ní výrobce znázorňuje nešťastný postup, jak správně otevřít zadní části na vložení karty SIM a paměťového média.

Nokia Lumia 1320 (1)

 Nokia Lumia 1320 (3) Nokia Lumia 1320 (2)

Ve spodní části bylo uložené veškeré příslušenství, mezi nímž najdete záruční list spolu se základní uživatelskou příručkou. Navíc jedna z přiložených kartiček v maďarském jazyce dokládá, že za výrobou stojí výrobní linky v maďarském Komárom. Dále koncovku nabíječky doplňuje dostatečně dlouhý kabel s microUSB koncovkou pro přenos dat a především nabíjení. Hudební doprovod zajistí pecková sluchátka s menším mikrofonem, se kterými sice neudělali díru do světa, ale ke zběžnému používání jsou zcela dostačující, pokud přihlédneme k výstupní kvalitě.

KONSTRUKCE, VZHLED

Jako první může každého uživatele zaskočit znatelně vysoká hmotnost, která se zastavila až na hranici 220 gramů. Vyšší váha nějak výrazně v ničem nebrání a přispívá k lepšímu pocitu pevného uchopení, k čemuž rovněž přidává většina zaoblených hran. Rozměry 164,2 x 85,9 x 9,8 mm jsou zcela odpovídající, když přihlédneme k úhlopříčce displeje. Matný povrch v zadní části připomíná spíše gumu nežli plast, takže zařízení nemá tendence vykluzovat ze zavlhčených rukou. Na vhodný postup odejmutí zadní vaničky si budete muset nějakou chvíli zvykat, protože není zrovna příliš uživatelský přívětivý.

Každopádně ani po několika nasazení telefon nevrže, kryt na zádech drží pevně, nikde nemá náchylnost k samovolnému uvolnění a ocenit lze jejich barevné přizpůsobení podle vlastní libosti. Převážnou část v čele zabírá kvalitní displej, jehož horní část uprostřed doplňuje název společnosti, nad ní ještě přišlo sluchátko a vpravo nahoře čeká přední 0,3megapixelová kamerka na uskutečnění videohovorů. Ta dosahuje na pouhé VGA rozlišení, což běžnému uživateli může dostačovat, pokud ji použijete ve výjimečných případech. Ve spodní části jsou umístěna tři senzorová tlačítka pro základní ovládání.

První zleva slouží nejen k přechodu zpět, ale dlouhým podržením vyvoláte přepínač aplikací, kde najdete všechny spuštěné aplikace na pozadí, které křížkem vpravo nahoře jednoduše zavřete. Uprostřed tlačítko Start slouží k přechodu na úvodní obrazovku. Její dlouhé podržení slouží pro funkci Řeč, připomínající hlasovou asistentku k vytočení čísla, napsání SMS zprávy nebo otevření určitě aplikace.

Poslední pravé tlačítko využijete při rychlém vyhledávání prostřednictvím služby Bing, která bohužel nenabízí zrovna relevantní výsledky v českém prostředí a možnost změny poskytovatele vyhledávání samozřejmě nastavení nenabízí. Tlačítka by si zasloužila podsvícení, jelikož za tmy hůře rozeznáte přesné umístění každého tlačítka.

Nokia Lumia 1320 (5)  Nokia Lumia 1320 (6) 

Boční strany nenabídnou nic jiného než to, co byste z jiných zařízení neznali. Horní část vlevo disponuje pouze 3,5mm konektorem na sluchátka. Hlavní hardwarové prvky vyrobené z plastu si našly cestu do pravého boku, kam do první poloviny od horního rohu zamířila kolébka regulace hlasitosti, přesně uprostřed bezproblémově nahmatáte tlačítko pro úplné vypnutí zařízení či jen uzamknutí displeje.

U spodní hrany rozhodně oceníte mechanickou spoušť fotoaparátu, kterým jej otevřete, mírným stiskem snímek zaostříte a poté vyfotografujete. Všechna tato tři tlačítka výrobce opravdu situoval do těch nejlepších míst. Uživatel při uchopení nemusí prsty pravé ruky nikam natahovat, protože třeba takové zamykací tlačítko dopadá přímo na bříško palce. Ve spodní části uprostřed obsazuje místo konektor typu microUSB na přenos souborů a nabíjení, přičemž zbývající levá část zeje prázdnotou.

 Nokia Lumia 1320 (14) Nokia Lumia 1320 (15) Nokia Lumia 1320 (17)

Nokia Lumia 1320 (19) Nokia Lumia 1320 (24)

Nakonec zadní plastová část nese uprostřed seřazeně pod sebou přisvětlovací LED diodu, kterou upotřebíte hlavně ve spojení s fotoaparátem. Pod svislým nadpisem Nokia záda ke všemu vyplňuje výstup hlasitého reproduktoru, z něhož vychází čistý a jasný zvuk doplněný občas i o zřetelné basy. Dva malé výčnělky kolem něj navíc zaručují, že po odložení zařízení nebude vycházející zvuk tlumen. Sesazení krytu vyžaduje spíše zručnost než fyzickou silou.

Mírným zatlačením v levém spodním rohu kryt vyloupnete z původní polohy a zbytek telefonu již snadno vyjmete. Sám výrobce nedoporučuje jakýkoliv mechanický zásah. Pod krytem máte přístup pouze ke slotům na SIM kartu typu micro nebo paměťovou microSD kartu o velikosti nově až do výše 128 GB. V případě potřebné výměny baterie se nevyhnete návštěvě autorizovaného servisu. Co se týče ulpívání otisků prstů, tak tento nešvar moc nevyřeší ani bílé provedení kryt.

Ve srovnání s konkurenčními zařízeními jde zde o snesitelnější záležitost, tudíž sněhově bílý kabátek může být neotřelou volbou pro skvělou reprezentaci na veřejnosti.

Nokia Lumia 1320 (27) Nokia Lumia 1320 (32)

Nokia Lumia 1320 (36) Nokia Lumia 1320 (43)

DISPLEJ, HARDWARE

Dominantou přední strany je bez pochyby přerostlý IPS displej, jehož úhlopříčka dorostla do velikosti 6 palců při HD rozlišení (1280 x 720 pixelů) a hustotě pixelů 245 PPI. Jeho odolnost také zajišťuje 3. generace skla Gorilla Glass. Pro průměrného uživatele budou pozorovací úhly více než dostačující, k čemu přispívá přítomná technologie ClearBlack k ještě lepšímu podání barev. Barvy sice nepřekonávají vyšší model Lumia 1520, ale jemnost nemůže zklamat.

Nokia Lumia 1320 (47)

 

Na přímém slunci není potřeba mít nastavený jas na maximum, i když pro snadnější čtení jej raději upřednostněte, protože velký dopad na výdrž baterie nemá. Možnost nastavení citlivosti displeje oceníte především v zimním období, kdy při vhodném nastavení telefon zareaguje na rukavice. Výkon dostal na starost dvoujádrový procesor Snapdragon S4 od Qualcommu s taktovací frekvencí 1,7 GHz, který dále doplňuje grafický čip Adreno 305 a operační paměť RAM o velikosti 1 GB. K dispozici mají uživatelé v základu 8GB paměť, přesto na vlastní data spadá pouze 6,01 GB.

To vyřešíte vložením paměťové microSDHC karty až do výše 128 GB, kam nevložíte nic navíc kromě multimediálního obsahu nebo podkladů map. Aplikace s hrami se tedy musí spokojit se základním úložištěm. Výbava rovněž zahrnuje FM rádio, modul WiFi podporující standardy 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, A-GPS s podporou GLONASS. Samozřejmostí jsou senzory jako akcelerometr, proximity či elektronicky kompas. Celkové spojení hardwarových součástek takřka dokonale běží po boku systému, což má za následek zcela plynulé reakce, ačkoli jde o zařízení ze střední třídy. Aplikace nemají tendenci padat zpět do systému a žádný problém nedělá ani práce s dokumenty.

U nejnáročnějších her grafická část vykazovala mezery, ale náročné hry nejsou žádnou překážkou. Za mírný nedostatek lze označit absence technologie NFC, přičemž vyrovnávající kompenzací může být podpora LTE sítí.

VÝDRŽ BATERIE, ANTUTU BENCHMARK

U nevyměnitelné baterie vyplňující zadní část nečekejte rozčarování. Výrobce u kapacity 3 400 mAh zaručuje maximální výdrž v pohotovostním režimu 28 dní, 21 hodin telefonování na 3G sítích, 98 hodin poslechu hudby nebo 11,5 hodin prohlížení internetu přes WiFi síť. To od skutečnosti nemá moc daleko. Zařízení s plně nastaveným jasem můžete užívat bez starosti po celý den. Automatická regulace displeje tuto dobu prodlouží o slušnou dobu, přesněji o další půli dne.

Aplikace sledující skutečnou výdrž baterie nabízí za 3 týdny používání hodnoty jako 3 dny nejdelší životnosti či skoro 36 % baterie nabito za jedinou hodinu. Při prvním spuštění byla Lumia 1320 podrobena známému benchmarku AnTuTu, kde hodnota vyskočila na 15 640 bodů. Ve srovnání například vylepšený model Lumia 1520 dosáhl na necelou dvojnásobnou hodnotu. V případě Lumie 1320 tak nejde o nějak vysoké číslo, což znamená, že telefon je určen pro méně náročné uživatele, kteří nechtějí připlácet za nadstandardní výbavu.

Nokia Lumia 1320 (1) Nokia Lumia 1320 (2)

FOTOAPARÁT, VIDEOKAMERA

Zadní část disponuje čočkou 5megapixelového fotoaparátu dovybavený autofokusem, 4násobným přiblížením, přisvětlovací LED diodou a objektivem se světlostí f/2,4. Režim videokamery dosahuje na rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů při 30 snímky za sekundu. Samotnou kvalitou zapadnou jasně do střední třídy, jelikož fotografie v exteriéru jsou sice použitelné, ale naopak v interiéru si neporadíte s výrazným šumem.

Zde bohužel nepomůže ani blesk, který přes vyšší světelnost nepřidá na kvalitě. Videozáznam vychází obdobně, takže v konečném výsledku neočekávejte víc než průměrné záběry. Nicméně prostředí předinstalované aplikace působí velice přehledným dojmem. Šipkou v levém horním rohu vstoupíte do galerie, kde najdete poslední pořízené snímky. Lišta ve spodní části má zleva tlačítko pro vstup do fotoaplikací, ovládání blesku, přepínač na přední kamerku a režim nahrávání videí.

Poslední tři vodorovně položené tečky odkrývají zbytek nastavení, kde ve fotkách kupříkladu nastavíte scenérie, ISO, poměr stran a ve videích čeká vyvážení bílé, neustále zaostření či dva druhy režimů videa. K pořízení snímku využijete hardwarovou spoušť v pravém dolním rohu nebo jedním dotykem na obrazovku.

SOFTWARE, UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ

Základním kamenem softwarové stránky se stala platforma Windows Phone ve verzi 8.0 s následnou aktualizací Black. Oproti jiným Lumiím nemá 1320 v systému nic navíc, pouze uživatelsky ocenitelnou věci je větší počet dlaždic, což dělá prostředí přehlednější, a tak budete ušetření od pár pohybů.

Odemknutí provedete stiskem prostřední klávesy na pravém boku a vytažením zamykací obrazovky směrem nahoru. To provedete i dvojitým poklepáním na displeji, ačkoliv toto gesto systém občas nerozpozná. Zamykací obrazovku obohatíte až 5 zvolenými aplikacemi, které v rychlém náhledu zobrazí informace. Mezi tapetami máte na výběr ze 4 možnosti. Nicméně největší úspěch sklidila služba Bing, která v různém intervalu má připravenou odlišnou tapetu a velmi příjemně oživí telefon na rozdíl od vámi zvolené tapety časem přecházející ve stereotyp.

Nokia Lumia 1320 (5) Nokia Lumia 1320 (4) Nokia Lumia 1320 (3) Nokia Lumia 1320 (6)

Funkce Rychlý přehled známá jako Glance screen zobrazuje různorodé informace v pohotovostním režimu. Kromě klasických hodin ukáže stejné notifikace jako na zamykací obrazovce. Při volbě nočního režimu snížíte jas displeje a vypnete notifikace, čímž výrazně ušetříte na výdrži baterie. Z dlaždicové nabídky tažením prstu doleva vstoupíte do abecedně seřazeného seznamu aplikací.

Lupa umístěná vpravo nahoře umožňuje vyhledávání v seznamu, přičemž samotné psaní na klávesnici nedělá problémy, i když na psaní jednou rukou zapomeňte. Dlouhým podržením prstu na aplikaci vyvoláte kontextovou nabídku pro připnutí aplikace na úvodní obrazovku, ohodnocení aplikace v obchodu, sdílet na sociální sítě či odinstalovat. Dlouhým stiskem otevřete seznam aktuálně otevřených aplikací, mezi nimiž můžete procházet a mřížkou v pravém rohu zavírat.

Nokia Lumia 1320 (7) Nokia Lumia 1320 (8) Nokia Lumia 1320 (9)

Nokia Lumia 1320 (10) Nokia Lumia 1320 (28) Nokia Lumia 1320 (11)

APLIKACE

Mezi jejich obsah zapadá celá řada standardních aplikací, jejichž prostředí vyniká hlavně jednoduchostí. Galerie byla roztříděna na fotografie z fotoaparátu, jednotlivé alba, oblíbené apod. K následné úpravě poslouží aplikace Nokia Cinemagraph, Creative Studio s PhotoBeamerem k dalšímu sdílení. V kalendáři vás taktéž čeká snadná práce, kam vývojáři vložili jen základní funkce jako vkládání události, rozložení na den, agendu či měsíc. V případě hudebního a video přehrávače se můžeme opakovat, poněvadž funkce nenabídnou nic převratného, kromě pouhého přehrání nahraných médií, uspořádání dle vlastní libosti a spuštění FM rádia s RDS.

Nokia Lumia 1320 (12) Nokia Lumia 1320 (13) Nokia Lumia 1320 (14)

Nokia Lumia 1320 (15) Nokia Lumia 1320 (16) Nokia Lumia 1320 (17)

Podstatně lepší výbavu dodala Nokia předinstalováním aplikací Here Maps, Here Drive a Here Transit. Here Maps využijete při vyhledávání různých míst, přestože převládá názor, že mapy nejsou nadále plně využitelné, tak opravdu mile překvapily. V největších obchodních domech si dokonce můžete najít určitý obchod. Mapové podklady při cestování do jiných zemí lze dodatečně stáhnout v nabídce nastavení. Obezřetnější byste měli být u Here Transit. Ve vyhledávači najdete všechny zastávky, jenže počet a druhy linek neodpovídá skutečnosti.

Nokia Lumia 1320 (18) Nokia Lumia 1320 (19) Nokia Lumia 1320 (20) Nokia Lumia 1320 (21) Nokia Lumia 1320 (22)

Posledním ocenitelným doplňkem je Here Drive, který funguje jako navigace s hlasovým doprovodem v českém jazyce. Mapové podklady rovněž stáhnete pro celý svět, jenže za poplatek 400 Kč. Mapy potěší významnými budovami v 3D provedení, možností použití v off-line módu, takže na velkém displeji se mohou stát hodnotným společníkem na cesty.

Nokia Lumia 1320 (23) Nokia Lumia 1320 (24) Nokia Lumia 1320 (25) Nokia Lumia 1320 (26) Nokia Lumia 1320 (27)

ZÁVĚR

Finský výrobce si za svoji Lumii 1320 zaslouží průměrné ohodnocení, protože kde je něčeho nedostatek, tam to Nokia vyrovnává jiným způsobem. V úvodu nastavená prodejní cena nenaláká mnoho lidí do obchodů a většina raději počká na její snížení, jak je ostatně dobrým zvykem. Jestliže cena bude v budoucnu sražena na zhruba líbivých 6 490 Kč, tak by se mohli stát konkurenceschopným zařízením ve střední třídě.

Microsoft skvěle uzpůsobil systém Windows Phone pro 6palcovou obrazovku, o čemž vypovídá i méně častější natahování do nejvyšších míst na displeji, jelikož veškeré prvky jsou soustředěny ve spodních částech. Každopádně mohutná konstrukce se drží pohodlně díky zakulaceným hranám, kterým jako jediné neprospívá celková hmotnost. Nakonec za hrubý nedostatek lze také označit nepodsvícení tlačítek v přední části pod displejem, a tak v počátcích nebudete v šeru ošizení o časté nahmatávání. Telefon je tedy nejvhodnějším řešením pro ty, co upřednostňují kvalitní hardwarovou část s plynulostí systému před mnohdy nadbytečným počtem nevyužitelných funkcí v praktickém životě, čímž v tomto případě mám na mysli chybějící NFC technologie nebo horší fotoaparát.

PODĚKOVÁNÍ ALZA.CZ

logo_se_sloganem-300x140

Za zapůjčení telefonu Nokia Lumia 1320 pro účely této recenze děkujeme internetovému obchodu Alza.cz,

kde jej můžete momentálně zakoupit za prodejní cenu 8 990 Kč.

UKÁZKOVÉ VIDEO v HD A FOTOGRAFIE

Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (1) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (2) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (3) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (4) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (5) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (6) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (7) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (9)Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (10) Nokia Lumia 1320 - ukázková fotografie (8)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Ladislav Polický

23. 3. 2014, 20:48

Na stole mi tu lezi Lumia 1320 a pres to, co tvrdi karticka o Madarsku, je na vyliscich mobilu jasne psano Made in China. A kvalita provedeni tomu odpovida. Zapomente na unibody, tohle je lacine vyhlizejici, vrzajici plastak.

Antonín Horňáček

24. 3. 2014, 15:34

Dobrý den, výrobu výlisků může zajišťovat Čína, ale konečnou úpravu zařízení pro trh v Evropě probíhá právě v Maďarsku (vycházím podle výrobní politiky, která si doufám tvrdit ještě od roku 2012 neprošla žádnou změnou). Unibody je úhel pohledu, ale mně rozhodně nic nevrzalo.

No, ono je Made in China i na stitku na krabici. To pak vloženy leták jaksi dojem nenapravi. Pokud je konečnou úpravou míněno ono vlozeni letáků do krabice, to už asi velký vliv na kvalitu mít nebude.

Antonín Horňáček

24. 3. 2014, 18:02

Dobrý den, do jaké míry jsou jejich úpravy nevím. Do toho už běžný uživatel bohužel nevidí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat