Textová verze Instagramu se na chvíli ukázala aktualizováno

Textová verze Instagramu se na chvíli ukázala [aktualizováno]
2023-07-02T14:54:47+02:00
• 2. 7. 2023

Zdroj: Meta

1

Aktualizováno 2. 7.

Zatímco Twitter zažívá komplikace, tak se na menší chvíli objevila v obchodě s aplikace textová verze Instagramu. Byla záhy stažena, jelikož šlo zřejmě o omyl, nebo relativně dobře načasovaný marketingový tah. Aplikace ale není ještě připravena, takže se nakonec podařilo stáhnout jen obrázky přímo z obchodu.

Threads follow suggestions 1080x1920x Threads login screen 1080x1920x Threads post 1080x1920x Threads new post 1080x1920x

Zdroj: theverge (se souhlasem)

Aktualizováno 9. 6.

Již se objevila přibližná podoba nadcházející novinky od společnosti Meta a nyní zde máme první fotku z prezentace projektu 92. Jde v podstatě o textovou verzi Instagramu, která velmi připomíná Twitter. Mnozí ale komentují novou sociální síť jako Instagram zbavený fotek a videí soustřeďující se jen na komentářovou verzi.

Meta Project 92 App 1024x545 1024x545x

Zdroj: theverge (se souhlasem)

Aktualizováno 21. 5.

V březnu se objevily informace, že Meta pracuje na nové sociální síti, která by měla konkurovat Twitteru. Až nyní se dozvídáme skrze uniklý část prezentace, že se bude jednat vlastně i testovou verzi Instagramu. Nejenže převezme design aplikace, ale také zde bude několik funkcí, které napomohou k lepšímu startu. Například bude jednoduché začít sledovat všechny účty, které sledujete na Instagramu, přičemž se přenesou i blokované účty, takže nebudete muset omezovat znovu ty, které nechcete vidět. Také se potvrzuje decentralizovaná architektura. Dokonce bude možné, aspoň podle obrázku níže, napojit například Mastodon.

f4c50b4f 8895 449d 8c92 6c114707fbed 1920x1080 1920x1080x

Zdroj: liahaberman (se souhlasem)

Původní článek 10. 3.

Meta v tuto chvíli provozuje dvě sociální sítě, Facebook a Instagram. Samozřejmě nemůžeme zapomenout i na komunikační platformy Messenger a WhatsApp. Neustále se snaží své produkty vylepšovat, přičemž jsou zde i snahy je propojit, ale jen na komunikační bázi. Cílem rozhodně není vytvoření jedné unifikované aplikace nebo služby. Ukazuje se, že si Meta začíná pohrávat i s decentralizovanými technologiemi.

P92

Nejnovější informace poukazují na začátek vývoje projektu nazvaného P92. Má se jednat o decentralizovanou sociální síť s možností sdílení převážně textových příspěvků, ale bude podporován i multimediální obsah. Pro registraci má údajně postačovat i účet na Instagramu, ale nemělo by dojít ke sdílení jakýchkoliv dat během používání. Data budou použita jen při prvotní registraci.

Zdroje informují, že P92 je založeno na protokolu ActivityPub, který využívá i sociální síť Mastodon. Teoreticky tak budou kompatibilní. Současně se ale bude jednat o decentralizovanou sociální síť, takže bude možné provozovat i vlastní servery s vlastními pravidly. Zdroje také naznačují, že budou podporovány ověřené účty.

Instagam Facebook App Icons getty 1125726497 H 2023 1296x730x

Zdroj: Hollywood Reporter (se souhlasem)

Není ale jasné, jestli dané ověření u konkrétního účtu bude zdarma, nebo se za něj bude muset platit. Navíc je zde otázka, jestli se Meta zaměří více na samotné ověřování účtů, případně problému s vytvářením stejných identit na různých serverech. Vše je ale zatím na začátku a není jisté, že bychom se takové sociální sítě dočkali. Údajně je vše v takovém stavu, že klidně může dojít k ukončení P92 bez toho, aniž by došlo ke spuštění nějaké veřejné beta verze.

Meta v podstatě prozkoumává pole decentralizovaných technologií. Nespornou výhodou je rozložení zátěže i na jiné servery, takže provoz by nebyl tak náročný na vlastní hardware.

Zdroje: engadget.com, phonearena.com, theverge.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

A bude to fungovat i bělochům?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat