Apple zařadí USB C u iPhonů pod MFi program, což se nesetká s kladnou odezvou

Apple zařadí USB C u iPhonů pod MFi program, což se nesetká s kladnou odezvou
2023-03-04T15:00:37+02:00
• 4. 3. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Evropská unie má nové nařízení, které se vztahuje na nabíjecí konektory u zařízení jako mobilní telefony, příslušenství a podobně, přičemž se pak rozšíří i třeba na notebooky. Na to musí reagovat i Apple a podle posledních spekulací již nové iPhony budou mít právě USB C místo Lightning konektoru. Jak se ukazuje, v případě Applu dojde jen na splnění požadavku.

MFi pro USB C příslušenství

Zatím se Apple nevyjádřil, jestli iPhony budou mít USB C nebo ne. V této otázce více méně mlčí a vše se dozvíme až při samotném představení. Již se ale spekuluje, že bude rozdíl mezi základním a Pro modelem. Vyšší verze by měla mít podle dostupných informací rychlejší přenos dat a zřejmě i nabíjení.

Aby toho nebylo málo, tak Apple bude záměrně limitovat možnosti USB C konektoru. V únoru se totiž objevily spekulace, že má vyvíjet speciální čip, který by skrze firmware detekoval podporované zařízení a nabídl mu maximální možnosti. Nyní zde máme další náznak, že se skutečně Apple pustí do omezování podpory.

cq5damweb12801280 1280x331x

Zdroj: Apple

Zdroje totiž hovoří o nasazení MFi programu (Made for iPhone/iPod/iPad) pro USB C příslušenství. To by znamenalo, že výrobce příslušenství připojitelného přes USB C se bude muset zapojit do tohoto programu. Nejenže bude nutné splňovat požadavky společnosti Apple, ale také bude muset platit poplatky, aby mohl využít maximální rychlosti přenosu dat i rychlosti nabíjení.

Majitel takového iPhonu bude muset nejenže hledat USB C příslušenství, ale také si bude muset ověřit, jestli je zařazeno do programu MFi. Jednoduše bude muset být na krabičce nebo balení být jedna z výše zobrazených nálepek. Pakliže si koupí běžné USB C příslušenství, tak Apple schválně omezí rychlosti. Zřejmě se nabídne jen nejnutnější základ.

Dá se tedy předpokládat, že USB C příslušenství s plnou podporou pro iPhony bude dražší než běžné. To se zřejmě nesetká s kladnou odezvou a někteří majitelé budou asi zklamáni, když si koupí něco s tímto konektorem bez MFi programu a nebude vše fungovat, jak má.

Zdroje: twitter.com, twitter.com, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Vasek Zlotorovic

6. 3. 2023, 18:59

At Apple treba chcipne na tu jejich nadutost. Jsem odpůrce omezování a nařizování, ale v tomhle pripade bych do podminek k USB-C nechal zakotvit, že jakékoliv omezovani funkčnosti ze strany Apple bude považováno za stejne porušení jako absence tohoto konektoru.
Přesně z tohoto důvodu jsem po temer 25ti letech prestal pred par lety tyhle krapy používat.

Martin Jeřábek

VIP 5. 3. 2023, 13:10

Jak si odlákat lidi v akci :D ten apple je tak tupý že to není normální.. Tvl zakázat jim takové věci..

Elder Master

4. 3. 2023, 21:07

Otázka je jak to bude se stávajícími Apple kabely.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat