Oppo chce vyrobit vlastní procesor pro mobily, objevit se má za rok

Oppo chce vyrobit vlastní procesor pro mobily, objevit se má za rok
2022-12-31T18:00:43+02:00
• 31. 12. 2022

MariSilicon X; Zdroj: Oppo

Trh se smartphony se dá rozdělit i podle výrobců SoC, tedy mobilních procesorů, které mají v sobě zabudované všechny potřebné komponenty. Trhu dominují modely od společností jako Apple, Qualcomm, Mediatek a také nesmíme zapomenout na Unisoc a Samsung. Zřejmě se přidá ještě jeden hráč v podobě firmy Oppo.

Huawei a Oppo uzavírají licenční dohodu kolem patentů

3nm technologie?

Oppo již nějakou dobu vysílá signály, že by se chystal procesor z vlastní dílny, ale zatím jsme se nedočkali nějakého konkrétního plánu. Firma má ale zkušenosti s navrhováním vlastních koprocesorů, které kombinuje například s Dimensity nebo Snapdragony. Řeč je zde o MariSilicon X a MariSilicon Y. První je určen pro zpracování obrazu, druhý pro bezdrátovou komunikaci přes Bluetooth.

V tuto chvíli máme jen jednu informaci, že Oppo chystá na rok 2024 vlastní procesor. Ten by měl být použit právě v modelech v daném roce, ale zatím se neví, jestli se bude ucházet o nejvyšší příčky, nebo Oppo zůstane při zemi a první jej použije ve střední třídě. Právě druhá možnost je pravděpodobnější, jelikož si tak bude moci vyzkoušet vše potřebné a až následně se pokusit o vytvoření top modelu.

img 03jpgthumb 800x450x

MariSilicon X; Zdroj: Oppo

Spekuluje se, že si Oppo vybralo za výrobce firmu TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), což je přední výrobce polovodičových součástek, SoC zejména. Také zdroje uvádí, že by nový procesor mohl být postaven na 3nm technologii. Teoreticky by se tak mohlo jednat o vyšší střední třídu. Je zde samozřejmě možnost, že Oppo omezí dostupnost svého procesoru jen na čínský trh.

OnePlus a Oppo uzavírají výhodnou dohodu pro obě strany

Rozhodně to nebude mít tato firma jednoduché, jelikož trh s mobilními procesory je velmi konkurenční a náročný. Zatím jen dvě firmy si umí navrhovat a případně vyrábět vlastní procesory pro svá zařízení. Samozřejmě myslíme Samsung a Apple. Nedávno jsme mohli započítat ještě i Huawei, ale ten se nachází v těžkých problémech a zřejmě se jen tak nedočkáme návratu procesorů Kirin.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat