Huawei již nemá zásoby procesorů Kirin

Huawei již nemá zásoby procesorů Kirin
2022-12-24T15:00:36+02:00
• 24. 12. 2022

Huawei Mate 50 Pro; zdroj: Dotekománie

Společnost Huawei aspirovala na absolutní jedničku v oblasti smartphonů a dokonce v jednu chvíli překonala i Samsung. Firmě se dařilo, ale záhy byly zavedeny sankce ze strany USA, což vedlo k omezení spolupráce nejen s americkými společnostmi. Výsledek jde vidět na současném trhu. Huawei již nepředstavuje tolik novinek jako dříve, zařízení nemají 5G podporu a chybí Google aplikace a služby. Nyní se navíc přidává další problém.

Konec Kirinů?

Ještě než byly zavedeny sankce, tak Huawei byl velkou konkurenční hrozbou pro jiné společnosti na trhu. Firma si ale asi uvědomovala, že se blíží velké problémy a snažila se vytvořit velké zásoby technologií a komponentů. Dle některých informací se snažila celý rok naskladnit vše potřebné. Zejména firma HiSilicon, kterou vlastní Huawei, se připravovala na problémy.

HiSilicon stojí za výrobou procesorů, respektive SoC a nejrůznějších čipů nejen pro mobilní telefony. Ještě před dvěma lety měla tato firma 16% zastoupení na trhu s procesory pro mobily. Dnes je situace ale zcela odlišná. Dle zprávy Counterpoint došly veškeré zásoby součástek a technologií pro výrobu procesorů Kirin. Dokonce už nemá firma zásoby samotných procesorů. Prokázala to data za třetí čtvrtletí tohoto roku. Z analýzy Counterpoint vyplývá, že se podíl na trhu zmenšil na nulu.

HUAWEI P50 Pocket S colors 951x458x

Huawei Pocket S; Zdroj: Huawei

Huawei má ještě záložní plán, ale zatím se neví, jak napomůže licenční dohoda s Oppo, o které jsme vás informovali. Zatím se Huawei musí spolehnout na omezenou spolupráci s Qualcommem, který dodává Huawei modely procesorů bez podpory 5G.

Zdroje: scmp.com, androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat