USB-IF opět mění značení kabelů a konektorů

USB-IF opět mění značení kabelů a konektorů
2022-10-02T19:30:53+02:00
• 2. 10. 2022

Fotka od tomekwalecki z Pixabay

USB je standard, který se prosadil snad ve všech odvětví. V poslední době si ale prochází nejrůznějšími změnami, což se dotklo i značení. Dříve název USB 2.0 značil jeden standard, ale pokus dnes uvedete USB 3, tak musíte být konkrétnější, jelikož záleží i na generaci atd. Navíc i tak jsou zde další specifikace. Organizace USB-IF, která se stará o tento standard, opět zveřejnila změny kolem značení.

USB bez ikonické značky

Možná si ještě pamatujete USB s přívlastkem SuperSpeed. Právě toto označení zmizí a nově se již nebude používat. Tím se některá loga zjednoduší, ale není to jediná změna. Zatímco výrobci budou muset splňovat všechny potřebné specifikace, tak v případě označení produktů se nově třeba nesetkáte s USB4, respektive s USB4 Gen3x2.

USBChargerLogos 1000x387x USBPerformanceLogos 1000x386x

Zdroj: USB-IF

Organizace chce vše zjednodušit pro koncové zákazníky, takže u produktů nebudou muset hledat například USB4 20 Gb/s. Bude zde jednoduše uvedeno jen USB 20 Gb/s, takže číslo generace jednoduše zmizí. Tato změna se dotkne i log, které se budou nacházet na produktech, krabičkách i kabelech.

USBType CCableLogos 1000x389x

Zdroj: USB-IF

Jak jde vidět na tabulce výše, na krabičce budete moci najít například označení USB 40 Gbps 240 W, přičemž zákazník nebude tušit, o jakou verzi USB se jedná. To se dotkne i novinky USB4 verze 2. Ta bude známá pro koncové zákazníky jako USB 80 Gbps.

Všechny tyto novinky se dotknou v podstatě jen novějších standardů. Ty starší jako USB 2.0 zůstanou bez změn. Nová pravidla pro značení již platí a začnou se objevovat u nových produktů. Může nějakou dobu trvat, než se změny projeví, jelikož výrobci mohou prodávat produkty se starším značením, pokud prošly původní certifikací.

Zdroje: theverge.com, enablingusb.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat