Konečně bude signál ve vlacích, začíná se testovat technologie opakovačů

Konečně bude signál ve vlacích, začíná se testovat technologie opakovačů
2022-10-07T19:30:17+02:00
• 7. 10. 2022

Zdroj: ČD Telematika

Cestování vlakem může být pohodlné, ale nemohli jsme tvrdit, že mobilní signál dosáhne všude. Samotná konstrukce vlaků totiž značně utlumuje mobilní signál a v některých úsecích je zázrak, když je na mobilním telefonu aspoň jedna čárka a případně slabé připojení k internetu. České dráhy se toto pokusí vyřešit novým projektem.

Nově s opakovači mobilního signálu

Vyřešit dostupnost mobilního signálu a jeho dosahu i do jednotlivých vagonů není zrovna nejjednodušší. Například se ČD snaží instalovat speciální okna, která lépe propouští signál, ale to není nejvhodnější nebo spíše nejlepší řešení. Nově se ale testuje integrace opakovačů signálů, za čímž stojí ČD Telematika.

„České dráhy jsou v Česku lídrem v zavádění nových technologií na železnici a zahájení zkušebního provozu repeateru ke zlepšení dostupnosti mobilního signálu přímo uvnitř vlaků to jen potvrzuje. Věřím, že zkušební provoz bude úspěšný a v dohledné době se nám podaří zajistit financování pro sériovou zástavbu opakovačů do dalších ucelených jednotek dálkové dopravy. Po Německu a Rakousku tak budeme třetí zemí ve střední Evropě, kde se stane dobrá dostupnost mobilního signálu pro telefonování a přenos dat uvnitř vlaků samozřejmostí. To také posílí konkurenční výhodu Českých drah a železnice proti individuálnímu motorismu,“ popisuje předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Jde o poměrně komplexní řešení, jelikož nebude záležet na mobilním operátoru. Ve vagonech budou dostupné všechny sítě a dokonce i GPS signál. Samotné řešení obsahuje externí širokopásmovou anténu (700–5000 Mhz) a opakovač. Ten bude v testovacím režimu, který bude probíhat 6 měsíců na jedné soupravě, pracovat ve frekvenčních pásmech 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz.

TK 2 Low 1000x667x

Zdroj: ČD Telematika

Konkrétně se bude ČD Telematika snažit zabudovat speciální vyřazovací kabely pro lepší pokrytí napříč celou soupravou, ale lze použít i interní antény v případech, kdy nebude možnost použití kabelů.

Jednotku railjet vybavenou opakovačem mobilního signálu budou České dráhy nasazovat na vytížené dálkové lince Ex3 z Prahy přes Brno a Břeclav dále do Vídně a Grazu. Soupravu s instalovaným opakovačem poznají cestující díky informačním plakátům uvnitř vozu.

Projekt je v souladu s Národním plánem obnovy i samotným programovým prohlášením vlády. Jinak řečeno, jsou zapojeny dotace. Dá se tedy očekávat, že tato novinka se začne v příštím roce rozšiřovat, ale nelze předpokládat, že se brzy objeví ve všech soupravách.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat