4K videa na Youtube budou nadále zadarmo aktualizováno

4K videa na Youtube budou nadále zadarmo [aktualizováno]
2022-10-18T07:59:47+02:00
• 18. 10. 2022

Zdroj: Dotekománie

Aktualizováno 18. 10.

Youtube oficiálně potvrdil, že experiment, který se týkal zpoplatnění 4K videí byl oficiálně zrušen. Někteří uživatelé totiž už nemohli sledovat videa bez předplatného, což zvedlo vlnu odporu. Navíc i odborná veřejnost projevila negativní postoj k tomuto kroku. V tuto chvíli se dá tedy říci, že Youtube nebude zpoplatňovat kvalitu videí.

Původní článek 2. 10.

Youtube se nabízí i v placené verzi, v rámci které se uživatelům nezobrazují reklamy a mají například možnost stáhnout video do zařízení na sledování bez připojení k internetu. K dispozici jsou i experimentální funkce. V poslední době jde vidět, že se služba snaží více nalákat na předplatné, ale ne všechny pokusy jsou brány pozitivně. Ukazuje se, že chce svou strategii zpřísnit.

Za vyšší kvalitu si budeme muset připlatit?

Youtube zřejmě testuje stejnou strategii, jakou jde vidět u streamovacích služeb, aspoň do jisté míry. U nich si totiž musíte připlatit za vyšší kvalitu videa. Podařilo se totiž objevit, že se testuje zpoplatnění vyšší kvality, jak je vidět na snímku obrazovky níže. V rámci nastavení kvality videa je u 4K rozlišení (2160p) text, který uvádí, že je tato možnost jen pro předplatitele Youtube Premium. Současně je zde odkaz pro rychlou aktivaci.

y0hkd6lw40p91 1170x2532x

Zdroj: u/Ihatesmokealarms (se souhlasem)

Sice Youtube zatím nic neuvedl nebo neposkytl detaily tohoto testu, ale již se zřejmě testuje u majitelů iPhonů. Navíc samotná nabídka kvality videa je tak trochu zastaralá, jelikož Youtube změnil výběr kvality videa před nějakou dobou. Netušíme, jak by následně došlo k nasazení na zjednodušenou volbu kvality přehrávání.

Zpoplatnění 4K kvality je celkem pochopitelná změna, jelikož je potřeba více prostředků na straně serverů. Otázkou ale je, jestli uživatelé budou platit za 4K kvalitu. Rozdíl mezi 4K a Full HD na mobilním telefonu není až tak velký a zřejmě 4K budou vyžadovat jen ti, co sledují obsah na televizi s touto podporou. Zatím si budeme muset počkat, jak dopadne testování a jestli dojde k rozšíření.

Zdroje: reddit.com, neowin.net, techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat