Sygic GPS Navigace nově umí varovat před auty v protisměru

Sygic GPS Navigace nově umí varovat před auty v protisměru
2022-09-06T11:27:51+02:00
• 6. 9. 2022

Zdroj: Sygic

Pakliže cestujete po dálnicí, ať jako řidiči nebo spolujezdci, asi jste si všimli většího množství značek, které mají varovat, že řidič jede v protisměru, zejména tedy na nájezdech na dálnici. I tak se stále objevují případy řidičů, kteří z nějakého důvodu jedou v protisměru a hazardují nejen se svým životem. Sygic GPS Navigace proto integruje novinku, která by měla omezit počet těchto případů.

Jízda v protisměru

Již nějakou dobu se vyvíjí systémy pro auta, které mají varovat na protijedoucí vůz. Dá se tedy říci, že se jedná o bezpečnostní funkci, která by měla omezit počet případů a hlavně nehod způsobenými jízdou v protisměru. Tato novinka je postavena na technologii společnosti Bosh a je založená na anonymizovaných datech, které se zpracovávají v cloudu.

PPC 3057 SG B2C Ilustracna foto Wrong way driver warning OTHERS s 2500x1484x

Zdroj: Sygic

Celý systém nepracuje jen v rámci sledování trasy, GPS a dalších parametrech, a taky nejde jen o upozornění jednoho řidiče. Jakmile auto najede na dálnici do protisměru, systém začne výrazně upozorňovat nejen řidiče, ale i ostatní na daném úseku, že se objevilo auto v protisměru. Firma uvádí, že systém může takové varování zobrazit již po 10 sekundách.

„Digitální přenos informací funguje v reálném čase a je nejrychlejší na trhu. Proto tuto funkci považujeme za nadmíru užitečný doplněk k dopravnímu zpravodajství v rádiu. Zvláště se pak hodí cestovatelům, kteří se pohybují po pro ně neznámých silnicích nebo místním řidičům na nově otevřených komunikacích,“ říká Lukas Dermek ze společnosti Sygic.

Sygic testoval tento systém v EU a zmapoval za 12 měsíců 3,3 miliardy jízd, přičemž odhalil 300 případů, kdy se vůz vydal protisměru. V současnosti se tato novinka první objeví u uživatelů v USA a v Kanadě, ale plánuje se její rozšíření. Je zde ale navíc podmínka, aby všichni účastnici používali právě aplikaci Sygic GPS Navigace. Možná by bylo vhodnější, aby se v tomto případě vytvořil nějaký jednotný standard, který by propojil všechny podobné navigační aplikace, ale to se asi jen tak nestane. I tak lze očekávat, že podobnou funkci zavedou konkurenční platformy.

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat